2 1/2 ч. ч. брашно
4 яйца
1/3 ч. ч. олио
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. кисело мляко
1 ванилия
1 ч. л. сода бикарбонат
1 с. л. какао (по желание)
Кексът определено може да кажем, че е универсален сладкиш и винаги спасява положението, дали за закуска, или при неканени гости или просто, когато ни се дояде нещо сладичко, затова винаги трябва да имаме по д ръка една бърза и универсална рецепта за него
Кексът, който ще ви представим е по рецепта на кулинарната блогърка Деси Киликчийска.
Разбийте яйцата и захарта с миксера до получаването на пухкава маса. Към нея добавете растителното масло – на тънка струя. Отделно смесете содата с киселото мляко, след това ги прибавете към разбитите яйца. Следващата стъпка е да прибавяте брашното по малко, бъркайки с миксера. В един момент сложете и ванилията.
Получената смес се изсипва в намазнена предварително с олио и поръсена с малко брашно кексова форма (по този начин сладкишът по-лесно ще се отлепи). Ако обичате какаото, може да добавите 1 с. л. към половината смес, за да „нашарите“ кекса.
Печете в умерена фурна за около 40 минути. Преди да извадите кекса, пробвайте го с клечка за зъби. Ако по нея не полепва от тестото, значи кексът е готов. Изчакайте го да изстине и го поръсете с пудра захар.
Източник: Wellcometomykitchen