30 Септември 2016
63359
Снимков материал: pixabay.com
Това универсално тесто за понички и мекици е универсален помощник в кухнята. Всички изделия от него са въздушни, нежни, невероятно вкусни и повече напомнят на кифлички с пълнеж .
Днес ще ви дадем рецептата за най-вкусното тесто на света! Можете да го печете или пържите, да го пълните със сладка или солена плънка - все е хубаво!
Рецептата за тесто с мая
ПРОДУКТИ ЗА ОКОЛО 30 ПОНИЧКИ/МЕКИЦИ
- 1 пакетче суха мая или 50 грама прясна
- 1,5 чаша топло прясно мляко
- 4 супени лъжици захар
- 21 с. л. брашно
- 2 яйца
- 2/3 чаша растително масло
- щипка сол
ПРИГОТВЯНЕ
- В топлото мляко разтворете маята, добавете захарта, 6 супени лъжицио и разбъркайте хубаво всичко.
Покрийте и оставете за 30 минути на топло място.
Яйцата разбийте на стайна температура с щипка сол и постепенно ги добавете към шупналата смес.
Добавете брашното, налейте олиото и омесете тесто, което не залепва за ръцете.
Намажете работната повърхност с малко олио (не я поръсвайте с брашно!), сложете отгоре тестото, покрийте с кърпа и го оставете за 30 минути да втасва. През това време можете да приготвите плънка.
Разделете тестото на малки порции и оформете понички или мекички с плънка по желание. Оставете ги за 15 минути.
Какво ще правите след това, зависи от избрания метод на подготовка. Ако ще ги печете на фурна, намажете ги с жълтък, а ако ще ги пържите - оставете ги така, като само леко ги сплескайте.
Изпечете поничките за 25 минути при 180 градуса или ги изпържете в добре загрят тиган в умерено количество олио.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари