Шведска ябълкова пита

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Шведска ябълкова пита
Шведска ябълкова пита
admin
Добавена от: admin
9413
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За питата:

 3 кисели ябълки (Granny Smith)
 3 сладки ябълки
 2/3 ч.ч. галета
 1/2 ч.ч. захар
 1/4 ч.л. канела
 100 мл сметана
 2 супени лъжици масло
 100 гр. печени лешници, нарязани на парчета
 За ваниловия сос:
 500 мл сметана 
 250 мл прясно мляко
 200 мл захар

2 шушулки ванилия
7 жълтъка

Загрейте фурната на 180 ° C (горещ въздух и долен нагревател).
Обелете ябълките и почистете от семената, нарежете на тънки филийки.
Намажете тавичка с 30 см диаметър с масло и я поръсете със слой от галета (за да не залепват ябълките).
Подредете половината от нарязаните ябълки (смесени сладки и кисели) и поръсете със слой от трохи галета, захар и канела, а след това повторете същото и с другата половина от ябълките и отново поръсете с нов слой галета, захар и канела.
На последния слой разпределете маслото, нарязано на парчета.

Накрая залейте всичко със 100 мл сметана и поръсете със счукани орехи (за предпочитане печени).
Печете за 30-35 минути (проверете с вилица - ябълките трябва да омекнат) и поднесете питата гореща, залята със студен ванилов сос.
За ваниловия сос:
Варете за около 10-15 минути половината от количеството захар, смесена с млякото, сметаната и ваниловите шушулки (семената и обвивката).
Разбийте на пяна жълтъците с останалата захар и разбъркайте в сварения ванилов крем (извадете шушулките ванилия преди това). Разбърквайте внимателно, докато леко се сгъсти.
След като се охлади, оставете соса в хладилника до поднасянето.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft