Загрейте фурната на 180 ° C (горещ въздух и долен нагревател).
Обелете ябълките и почистете от семената, нарежете на тънки филийки.
Намажете тавичка с 30 см диаметър с масло и я поръсете със слой от галета (за да не залепват ябълките).
Подредете половината от нарязаните ябълки (смесени сладки и кисели) и поръсете със слой от трохи галета, захар и канела, а след това повторете същото и с другата половина от ябълките и отново поръсете с нов слой галета, захар и канела.
На последния слой разпределете маслото, нарязано на парчета.
Накрая залейте всичко със 100 мл сметана и поръсете със счукани орехи (за предпочитане печени).
Печете за 30-35 минути (проверете с вилица - ябълките трябва да омекнат) и поднесете питата гореща, залята със студен ванилов сос.
За ваниловия сос:
Варете за около 10-15 минути половината от количеството захар, смесена с млякото, сметаната и ваниловите шушулки (семената и обвивката).
Разбийте на пяна жълтъците с останалата захар и разбъркайте в сварения ванилов крем (извадете шушулките ванилия преди това). Разбърквайте внимателно, докато леко се сгъсти.
След като се охлади, оставете соса в хладилника до поднасянето.