За кюфтенцата:
1 картоф със среден размер
1 глава лук
500 гр. кайма
3 супени лъжици галета
1 яйце
2 супени лъжици нарязан магданоз
5 супени лъжици сметана за готвене
За соса:
1 глава лук
350 гр. гъби печурки
1 1/2 лъжица брашно
300 мл. зеленчуков бульон
200 мл. сметана за готвене
1 супена лъжица нарязан магданоз
сол, черен пипер
За кюфтенцата:
Сварете картофите, залейте със студена вода и още докато са горещи, обелете и ги пасирайте гладко. Поставете в дълбок съд.
В тиган сложете една супена лъжица олио и запържете ситно нарязания лук. Когато стане стъклен, поставете го в съда при пасираните картофи. Оставете да се охлади.
Добавете месото, магданоза, галетата, яйцето и сметаната. Подсолете на вкус и хубаво разбъркайте месото. С намазнени ръце оформете 20 кюфтета. Покрийте с фолио и поставете в хладилник да престоят 30 минути.
След това ги изпържете в сгорещено олио от всички страни, докато станат приятно кафяви на цвят.
Приготвяне на соса:
Почистете гъбите, извадете дръжките и ги нарежете на филийки. В тиган сложете малко олио и добавете ситно нарязаните лук и гъби. Пържете на умерена температура, докато се изпари водата, която ще пуснат гъбите. Поръсете с брашното, хубаво разбъркайте и добавете бульона и сметаната за готвене. Бъркайте, докато заври. Оставете да къкри около 5 минути и към края добавете магданоза, посолете и добавете черен пипер на вкус. Поднесете кюфтенцата със соса и гарнитура по избор.