Огромни сметанови торти, шоколадов мус и сметанови торти през лятото са лесни за мен. В края на краищата удоволствието от храната не свършва дотук. Но готвя пищни пайове с горски плодове, независимо от сезона и температурата, защото те са ми любими. В крайна сметка, какво по-хубаво през лятната вечер от летен малинов пай
Това е един от най-простите пайове, рецептата която получих от баба ми. Вместо или в допълнение към малини, тя е взела касис, боровинки и ягоди . Но винаги ммалините са ми били по вкуса. Затова днес за пореден път приготвям желиран малинов пай, пък вие ако обичате повече боровинки или касис може да направите с каквото си пожелаете
Съставки
Малини 200 гр
кисело мляко 500 мл
сода 1 ч.л.
Пшенично брашно 400 гр
Захар 200 гр
Масло 100 g
Яйце 2 бр.
Ванилия 10 g
Подготовка
На първо място, пригответе желираното тесто. За да направите това, изсипете киселото мляко в дълбок съд. Добавете сода към него. Разбъркайте. Оставете сместа да престои 10 минути.
Междувременно разбийте яйцата в друг дълбок съд. Към тях добавете захар. Разбъркайте. Изсипете киселото мляко със содата към тях, добавете ванилията
Разбъркайте тези съставки с миксер, докато захарта се разтвори напълно. След това изсипете разтопено масло до хомогенна маса. Разбъркайте всичко.
Постепенно добавете брашно към течните съставки. Замесете тестото на ниска скорост на миксера. По консистенция трябва да наподобява заквасена сметана.
Застелете кръгла форма (диаметърът на мината е 24 см) с хартия за печене. Изсипете половината от тестото в нея. Върху сместа поставете малините.
Изсипете останалото тесто върху плодовете. Печете пая във фурна, загрята до 180 градуса за 40 минути. В този случай е желателно да се използва режим на конвекция