Алуминиевото фолио и хартията за печене са едни от основните помощници в кухнята. Но знаете ли как да ги използвате правилно? Някои съвети сигурно вече познавате, но със сигурност има и други, за които не сте имали представа и ние ще ви ги споделим в тази статия. Надяваме се да улеснят живота ви!
Обикновено дори не се замисляме дали е по-добре да използваме алуминиево фолио или хартия за печене за определена храна. По някакъв начин ги взимаме и използваме интуитивно. Но понякога интуицията може да бъде грешна. Така че, нека обсъдим кога е по-добре да използваме алуминиево фолио и кога да печем върху хартия за печене.
Зеленчуци
Повечето от нас искат да използват фолио, когато пекат зеленчуци. Ако обаче имате под ръка само хартия за печене, не трябва да се страхувате да я използвате. Просто леко намажете хартията със зехтин и увийте зеленчуците в нея. Те ще бъдат по-меки и вкусни.
Пилешко или пуешко месо
Винаги използвайте фолио за готвене на пилешко и пуешко месо. Месото, приготвено по този начин, ще остане сочно и ще се изпече по-бързо. Преди печене се препоръчва да намажете с олио месото, да посолта и подправите, след което да увиете във фолио и да го разтворите след около 15-20 минути. Месото ще бъде меко, сочно и ще има златист оттенък.
Риба
Всичко зависи от вида риба, която готвите. Ако ще печете сьомга, поставете я върху хартия за печене, посолете я, подправете я и я поръсете с лимонов сок. Можете да добавите и зеленчуци. Хартията предотвратява изпарението на влагата, рибата попива по-добре подправките и остава сочна. Всичко, което трябва да направите, е да я разтворите за няколко минути точно преди да приключите с печенето.
Страхотна риба за 15 минути!
Всичко, от което се нуждаете, е сьомга, гарнитура по ваш избор, подправки и хартия за печене.
Изрежете следната форма от хартията за печене.
Намажете малко олио и поставете сьомгата от едната страна и гарнитурата от другата.
Подправете със сол и подправки.
Сгънете хартията и поставете върху тава.
Печете на 200 ° C за 15 минути.
След това оставете да се пече във фурната, докато хартията се вдлъбне ето така:
Това е наистина страхотен резултат!
Печете пъстървата във фолио
Ако искате да получите розово месо при печене на пъстърва, тогава я пригответе във фолио, тъй като то може да издържи на по-високи температури.
Бисквити, торти и сладкиши
Всяка добра домакиня знае, че сладките и солени сладкиши се пекат по-добре върху хартия за печене. Алуминиевото фолио може да залепне към вашите сладкиши и да ги изсуши повече, отколкото трябва.
Торти
Разбира се, сладкишите обикновено се пекат на намазнена тава, поръсена с брашно, или на тава, застлана с хартия за печене. Въпреки това, в изключителни случаи можем да използваме фолио за торти, направени от по-твърдо тесто или ако трябва да изпечете нетрадиционна по форма торта. Така тя ще запази формата си, а след изпичане просто отстранете фолиото от нея, като издърпате краищата му.
Номерът на старите пекари е да се използва фолио за по-меки, пухкави сладкиши и да се пекат по-бързо.
И два безценни съвета:
Първо, разстелете навлажнена хартия за печене вместо суха хартия за печене. Тази малка промяна ще осигури по-добро поддържане на температурата по време на печене, така че ще трябва да печете по-кратко, отколкото сте свикнали. Освен това ще улесни много отстраняването на мекото тесто от хартията за печене.
Втората стъпка е да се навлажни тавата за печене с малко вода. Намачкайте хартията за печене в ръцете си и след това я изправете върху влажна кърпа. Според домакините благодарение на този трик баницата не само ще бъде по-мека, но и по-вкусна! В същото време ще се пече равномерно.