Шеф Манчев разкри своите тънкости за приготвянето на Великденската трапеза и какво не бива да пропускате

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Шеф Манчев разкри своите тънкости за приготвянето на Великденската трапеза и какво не бива да пропускате
Шеф Манчев разкри своите тънкости за приготвянето на Великденската трапеза и какво не бива да...
29290
Източник: Vesti.bg
Шеф Манчев разкри своите тънкости за приготвянето на Великденската трапеза и какво не бива да пропускате
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Българите държим на традиционната великденска трапеза. Тя обикновено включва курбан чорба, хубава зелена салата, печено агнешко с коричка, един прекрасен козунак и разбира се, писани яйца.

Специално за вас шеф Манчев разкри своите тънкости за приготвяне на изкусителна празнична трапеза.

„Тайната на  козунака  е в месенето.

Много силното месене и постоянното удряне на тестото в плота, това е много важно, за да стане козунакът ви на конци. И също много важно е да готвите на стайна температура“, съветва Манчев.

А за агнешкото  - „Препоръчвам, когато приготвяте агнешко – печете го с бира, коричката става невероятна. И задължително използвайте пресен джоджен."

Ето я и рецептата, която шеф Манчев ще приготви за празника.

 

Необходими продукти за приготвянето на една порция:

агнешки котлет 3 бр. 
ориз 0.05 
тиква 0.1 
зехтин 0.05 
пармезан 0.02 
спанак 0.05 
маскарпоне 0.02 
каймак 0.02 
вино 0.05 
масло 0.02 
пресен джоджен 2-3 листа 
розмарин 1 клонка 
чесън, сол, черен пипер

 

Начин на приготвяне:

Мариноваме агнешките котлети зехтин, сол, черен пипер.

Добавяме зехтин в тигана, запечатваме котлети от двете страни, добавяме вино, розмарин, чесън, малко масло и оставяме да редуцира виното.

В друг тиган нарязваме на ситни кубчета тиквата, добавяме спанака, сипваме малко бульон, добавяме маскарпонето, ориза, сол, черен пипер и бъркаме до получаване на хомогенна смес. Накрая слагаме пармезан в ориза.

Режем на много тънки шайби тиква, която в сина мазнина я изпържваме на чипс.

Сервираме като в средата поставяме ориза, агнешките котлети, поливаме със соса и украсяваме с каймак, чипс от тиква и пресен джоджен.

Курбан чорбата е класическа национална гозба, но ако сте забравили как се приготвя, припомнете си тази традиционна рецепта.

 

Курбан чорба

Необходими продукти:

1 кг агнешко месо, нарязано на кубчета с костите 
1 дафинов лист 
1 глава лук 
2 с. л. морска сол 
1 ч. л. черен пипер на зърна

 

Начин на приготвяне:

Месото се измива и се залива с 3 л. студена вода. Слага се да заври на умерен огън. От момента, в който започне да се образува пяна, тя непрекъснато се отделя с решетеста лъжица. Огънят не бива да е много силен, за да може отделянето на пяната да е постепенно.

Когато спре да се отделя пяна, месото се изважда, а бульонът се прецежда през двойно прегъната марля. Връща се месото, добавят се солта, пиперът, цялата глава лук и дафиновият лист. Щом заври, огънят се намалява и се оставя да къкри на тих огън около 2 часа или докато месото омекне.

Отново се прецежда бульонът и се сервира в дълбока чиния с няколко късчета месо и пресен селски хляб със самардала.

Когато и чорбата е готова, остава само да направите и една   свежа зелена салата и празничната трапеза е готова.

А ако все още не сте боядисали яйцата,

 

За празника шеф Манчев пожелава:

„Великден всички да сте заедно на трапезата, да имате една прекрасна храна, и най-вече здраве, щастие, любов. И нека храната ви обедини!“

 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft