„Когато бях на 13 год., един ден баща ми беше сложил да вари боб, но му се наложи да излезе. Той каза, че ще се върне скоро.
-Шеф Петров, какво бихте казали за естетиката на храненето и човешките отношения? Естетиката на храненето се възпитава цял живот. Каква е Вашата рецепта за създаване на семейство?
-Няма точно определени съставки, които да сложиш, за да получиш рецепта за семейство. Най-доброто, което можеш да направиш, е да зареждаш себе си и любимите си хора с положителни емоции. Има ли усмивки върху лицата на хората вкъщи, значи си успял.
-Какъв вкус в живота Ви създаде малкият Даниел?
-Даниел скоро стана на 1 годинка. Роден е в последния ден на февруари. Ако беше високосна година, щеше да празнува веднъж на 4 години. Все още обича да си похапва нощем. Иначе е послушен. В момента му растат зъбки и постоянно слага ръчичките си в устата. Заради неразположението е станал по-капризен и раздразнителен. Името му означава „Бог е моят съдия”. Предпочетохме това име заради неговата популярност в България, макар че няма български произход.
-С какво Ви разсмива?
-Започна да рита топка още преди да проходи. Когато чуе някоя песен, която му харесва, започва да танцува и се опитва да пее. Много е забавен. Има няколко любими песни, които постоянно слушаме вкъщи. Когато е ядосан, се кара на „бебешки” и реди цели изречения, които никой не разбира.
-С какво помагате в отглеждането на бебето?
-Харесва ми да гушкам малкия колкото мога по-често. Играем си, слушаме музика заедно, а понякога гледаме филмчета. През почивните дни се разхождаме. Старая се да приготвям полезна и вкусна храна за цялото семейство. Когато сме заедно, напълно се отдаваме на заниманието си. При отглеждането на големия ми син Веселин, който вече е на 25 год., работех твърде много и за съжаление, не отделях нужното време за семейството си. Сега се стремя да го правя и съм щастлив, че виждам всяка стъпка от израстването на Даниел.
-Какво е усещането да станеш баща за втори път?
-Видях малкия преди майка му. Тогава тя все още беше в реанимацията. Спомням си, че когато го гушнах, той беше повит и имаше много смешна шапчица. Чувствата, които ме връхлетяха в този момент, бяха неописуеми. Знаех, че не искам да се отделям от него. Докторът ме снима и остави единия си пръст пред обектива за спомен. Златни ръце има. Много сме му благодарни. Дълго време се грижеше за партньорката ми, тъй като тя изкара трудна бременност.
-Какво е различното в живота Ви след раждането?
-Когато човек има деца, смисълът на живота му се променя.
-Какви поуки трябва да предаде всеки баща на поколението си?
-Старая се да внуша на децата си никога да не престават да следват мечтите си.
-Какво приготвяхте на бременната си партньорка?
-Съобразявах се с нейните желания. Най-често й правех различни видове кремсупи. Стараехме се да се храни здравословно. Може би затова качи само 9 кг за цялата бременност.
-Промениха ли се хранителните навици на половинката Ви преди, по време и след бременността й?
-Да, промениха се. По време на бременността се изостри обонянието й. Предпочиташе повече плодове, зеленчуци и млечни продукти. Не понасяше нито вида, нито миризмата на месото.
-Какви храни да консумират мъжете при опитите за планирана бременност?
-Процесите в организма са свързани. Много хора не осъзнават колко важен фактор е разнообразната храна. В някои страни лечебното хранене е широко разпространено – различни болести и хронични състояния се подобряват значително само с помощта на лечебна диета. За повишаване на плодовитостта на един мъж са необходими храни, богати на витамини B, C, A, Е. Мъжете трябва да консумират така наречените добри мазнини, които се съдържат в сьомгата, пъстървата, суровите семена, ядките. Много полезни храни са тиквеното и слънчогледовото семе, орехите, лешниците, бадемите, сусамът, кашуто и други дарове на природата. Преди опитите за зачеване мъжете трябва да консумират и разнообразни сушени плодове, които са богати на витамини и минерали. Не забравяйте обаче, че уединението и спокойствието са от решаващо значение. Почивката сред природата би се отразила много положително и на двамата партньори. За съжаление, българинът има много вредни навици, като пушенето и алкохола.
-Какво бихте посъветвали младите кулинари, тръгнали по Вашите стъпки?
-В книгата ми, която наскоро издадох, съм посочил 10 начина да бъдеш по-щастлив в кухнята. Това са малки, но важни стъпки за всички, които имат желание да се занимават с кулинария.
1. Мечтай, защото който мечтае, живее, а който живее, се развива.
2. Бъди иновативен, защото само с нови и „абсурдни” идеи ще постигнеш съвършенство.
3. Учи се от всеки свой неуспех и от всяка допусната грешка.
4. Почувствай се свободен, защото само така ще достигнеш най-доброто за себе си и за околните.
5. Бори се, защитавайки идеите си, така другите ще научат за твоята сила.
6. Визуализирай – опитай да сътвориш с ръце всичко, което видиш с ума си.
7. Анализирай – в малките детайли е разликата между провала и успеха.
8. Забавлявай се с всяка възможност, защото само така ще се пребориш със стреса.
9. Смей се винаги и по всяко време, защото смехът укрепва здравето.
10. Обичай, защото животът е плод на любовта, а храната е чиста любов.
-Какво бихте споделили за кулинарията като философия?
-Кулинарията може да бъде изкуство, но то трябва да бъде предхождано от наука. Ако се посветите на кулинарията, животът най-добре ще ви научи какви продукти да използвате. Приготвяйте всяка храна със сърце, така, след като сте свършили работата си, ще виждате много щастливи хора.
-Коя любима домашна рецепта бихте споделили специално за читателите на сп. „9 месеца” ?
Рецепта
Фидеуа с пиле и зеленчуци
Необходими продукти:
400 г пилешки пържоли от цели бутчета
300 г фиде
бяло вино
1 глава кромид лук
3 скилидки чесън
100 г зелен боб
1 морков
1 зелена чушка
1 стрък праз лук
1 патладжан
магданоз
вода
зехтин
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Слагаме обезкостените пилешки бутчета в студена вода заедно с малко зехтин, нарязаните моркови и лук. Оставяме ги да поврят. Прибавяме и останалите зеленчуци, нарязани на ситно, да се задушават, като от време на време ги „гасим” с по малко вино. В тавичка или в тиган с метална или със сваляща се дръжка загряваме две лъжици зехтин и слагаме нарязаните на кубчета пилешки бутчета да се запържат до златисто. Прехвърляме ги в цедка и ги слагаме да се доварят в бульона. В мазнината от бутчетата запържваме и фидето до златисто. В тавичката сипваме задушените зеленчуци, пилешкото месо и фидето и заливаме с врящия бульон – около един пръст над сместа. Когато течността се изпари, прехвърляме тавичката в загрята на 220°С фурна и печем 5 минути.
Разговора проведе Марин Иванов www.9m-bg.com