Шкембето се оказа, че е традиционно ястие от българската кухня , но е известна гозба също така и в Мексико, Шотландия, Испания, Япония, където се приготвят ястия от стомасите на свине, телета, или овце. Шкембето е богато на витамини и полезни съставки, според изследванията.
Изследванията сочат, че 100 г сурово шкембе съдържа едва 85 калории.
Витамин В12 е важен за циркулацията на кръвта и нормалното функциониране на нервна система. Подобрява функцията на еритроцитите, давайки им възможност да разнасят кислорода по-ефективно.
100 г шкембе съдържат и над 220 мг холин. Тази доза отговаря на 52% от дневния прием за жени. Човешкото тяло използва холин, за да осигурява нормалната функция на тъканите и заздравява клетъчните стени, както и да подобрява мозъчната функция. Холинът помага на тялото да преработва бързо поетите мазнини, като така намалява наслагването им в черния дроб.
Селенът е помага на растежа на клетките, поддържа функцията на щитовидната жлеза и мускулите. 100 г шкембе съдържат 14 мкг селен или 25% от дневната необходима дажба.
Шкембето е богато и на фосфор и цинк., като 100 гр. от него съдържат 72 мг фосфор – 10% от дневната нужда и 1,42 мг цинк, което е цели 20% от дневната доза за жени. Фосфорът и цинкът са важни за клетъчните мембрани. От фосфора зависят мембраните, а цинкът подпомага протеините на тези мембрани. Фосфорът е полезен и за зъбите и костите, а цинкът за имунната ни система.
Като говорим по-специално за шкембе чорба , трябва да споменем и задължителните добавки към нея, като лютивия пипер, чесън и оцет, от които ползата никак не е за пренебрегване.
И така, съгласни ли сте да се забрани консумацията му, така както се говореше преди известно време?
Ако не, то ето ви и една класическа рецепта за шкембе чорба :
Необходими продукти
750-800 грама телешко шкембе
3 яйца или 4 жълтъка
4 с.л. брашно
200 грама кисело мляко
2-3 с.л. лют червен пипер
1 ч.л. сол може и повече, ако обичате по-солено
1/2 едра глава чесън счукан
5-6 с.л. оцет винен
3-4 с.л. олио
Приготвяне
Шкембето се измива добре и се оставя да се накисне във вода за около 1 час. В случай, че не е изчистено се почиства с острието на ножа върху течаща вода или се потапя в разтвор от гасена вар. За предпочитане е да купите вече изчистени шкембе.
Нарязва се на едри парчета и се оставя да ври на среден огън около 2 часа като се добавя вода. Шкембето не трябва да остава без вода. Солта се добавя най-накрая, когато вече шкембето е почти сварено, 15 мин. преди да се свали от огъня.
След като се свари, парчетата шкембе се изваждат от тенджерата и се оставя бульонът да се охлади. Мазнината, която остава най-отгоре се отстранява.
Шкембето се нарязва на парченца и се връща в бульона.
Яйцата, брашното и киселото мляко се разбъркват до образуването на гладка каша.
Взема се мака част от бульона (1 черпак) и на тънка струйка при непрекъснато бъркане се изсипва в застройката. Така застройката се разрежда с няколко черпака топличък бульон и после се изсипва в тенджерата.
Остава се на слаб огън за няколко минути без да завира, за да не се пресече яйцето.
През това време олиото се загрява и в него се изсипват 2-3 с.л. червен пипер. Разбърква се интензивно.
Изсипва се веднага в тенджерата с шкембе чорбата.
Разбърква се.
Поднася се със счукан чесън в оцет. Може да се сервира с люта чушка.