Говеждото месо, за разлика от останалите, се готви по-дълго, за да се получи меко и сочно. Обаче с няколко малки готварски трика ще го направите меко като масло и ще се разтопи в устата ви - буквално! Днес ще ви издадем тайната на най-сочните шницели от телешко месо .
Изберете хубаво парче телешко, почистено от жилките. В месарницата нека го нарежат на тънки филийки.
Вкъщи нарежете парчетата до подходяща големина, изтънете ги с чук и под остър ъгъл набодете плътно с върха на ножа, за да станат още по-гладки.
А ето и самата рецепта за Телешки шницели, меки като масло:
Телешки шницели, меки като масло
Продукти:
телешки шницели, обработени по горния начин
сол, черен пипер, розмарин
олио
1-2 глави лук
1-2 скилидки чесън
1 чаена лъжичка червен смлян пипер
1 морков
1 домат
1 чушка
1 супена лъжица брашно
вода
Приготвяне:
Посолете обработените шницели и поръсете с черен пипер от двете страни, след което натрийте с пръсти, за да проникнат подправките в месото. Начукайте ги още малко с чука.
Подправете овкусените шницели в плитка чиния, след което ги поръсете с малко олио отгоре и ги намажете с кухненска четка от двете страни. Отгоре поръсете ситно нарязан розмарин. Оставете маринованото месо в хладилник за поне няколко часа, до употреба.
Обелете лука и го нарежете на малки кубчета, след което го сложете в тиган със загрято олио и го запържете за около две минути, докато омекне и се глазира. След това подредете пържолите върху лука. За да паснат всички пържоли, най-добре е да използвате по-широк тиган.
Покрийте с капак и оставете шницелите да се задушат върху лука, на умерена температура, за около 5 минути. След това ги обърнете и добавете 1-2 ситно нарязани скилидки чесън. Месото ще пусне течност, така че го оставете да къкри и го обърнете отново.
Добавя се една чаена лъжичка смлян червен пипер, а ако е необходимо долейте малко вода, около 10-20 мл, ако дъното изсъхне. Месото не трябва да се вари във вода, а да се задушава в собствен сок на умерена температура.
Нарежете зеленчуците на ситни кубчета, след което ги добавете към месото. Разпределете равномерно с лъжица, след което отново обърнете шницелите.
Покрийте с капак и оставете да къкри още 15 минути. След това ги обърнете и залейте с 200 мл вода. Покрийте и оставете да къкрят отново за 15 минути.
След изминалото време шницелите се обръщат и се заливат с още 200 мл вода.
Върнете месото и залейте с 400 мл вода. След третото наливане на вода оставете да къкри още 20 минути под капак. Преди края направете смес за сгъстяване от лъжица брашно и малко вода, колкото да разбъркате брашното, за да няма бучки, след което го добавете към шницелите.
Добавете сол и подправки на вкус. Разбъркайте и оставете да къкри още 10 минути под капак. След това можете да сервирате шницелите и да ги полеете с вкусния сос, в който са се приготвяли.