Истината за това какво ядем излезе наяве! Шокираща снимка на баничка с 13 Е-та докара до припадък потребителите в социалните мрежи. Истината е, че и преди баничката е била с 13 Е -та, само че никой не е знаел.
"Етикетът е сложен по-рано, защото регламентът гласи, че когато етикетите от старата партида свършат, трябва да се заменят с нови, на които са направени необходимите корекции. Нищо че не е настъпила точната дата. Това е баничка менте. Определям я по-скоро като "джънк фууд (храна от типа на сандвичите за бързо хранене - б.а.)", отколкото като традиционна българска закуска", обясни пред "България Днес" диетоложката проф Донка Байкова , която е и преподавател в Медицинския университет в София.
Тя подчерта, че в състава на т.нар. баничка със сирене няма никакво сирене, а само хидрогенирано палмово масло, което ни вреди на клетъчно ниво. "Това е имитиращ продукт. Използва се, защото е евтин, а подсигурява стабилна структура, за да не може т.нар. баничка да се разтече. В състава е използвано брашно, което има най-високо съдържание на нишесте и най-ниско на витамини от група B, които са активатори на обменните процеси в организма", допълни още диетоложката.
Проф. Байкова нарече Е-тата пълнители, които в по-голямата си част са химически субстанции, а не натурални.
"Е-тата са овкусители, оцветители, стабилизатори, ароматизанти. Досещайте се, че овкусителите само имитират вкуса на яйцата и сиренето, а ароматизантите само наподобяват мириса на прясно изпечена баничка. Най-вероятно слагат и някои антиоксиданти, които я предпазват от гранясване", разкритикува употребата на вредните добавки диетоложката.
Тя обясни, че т.нар. Е-та неизбежно водят до гастрити, колити и обостряне на хронични заболявания като бронхит и астма. Обострят и възпалителните процеси в организма, предизвикват обриви и уртикария. Освен това имат енергизиращия ефект на кофеина, който ни прави свръхвъзбудими и напрегнати. Натриевите соли, които неизменно съдържат, пък водят до повишаване на кръвното налягане.
"Тези субстанции задъхват детоксикиращата ни система, а това води и до повишено тегло. На тях дължим и големия процент на раковите заболявания на дебелото черво и щитовидната жлеза", отбеляза още проф. Байкова.