16 Декември 2021
1615
Снимков материал: pixabay.com
Всички съставки трябва да са на стайна температура
Диаметърът на формата е 21 см
Съставки:
- Брашно - 230 г
- Какао - 65г
- Захар - 280 г
- Сол - 1 ч.л. без слайдове
- Бакпулвер - 10 г
- Мляко - 260г
- Масло без мирис - 60г
- Масло - 60 г (стайна температура)
- Голямо яйце - 2 бр.
- Ванилова захар - 8 г
Шоколадов ганаш:
- Сметана - 120г
- Черен шоколад - 120 г
* Ако искате да разрежете тортата на няколко парчета и намажете с ганаш, увеличете количеството сметана и шоколад 2 пъти, т.е.: 240 г сметана и 240 г черен шоколад
Процес на готвене:
- Смесете всички сухи съставки: брашно, какао, захар, ванилова захар, сол, бакпулвер.
- Добавете олио, масло, яйца, мляко.
- Изсипете във форма, печете на 160 градуса за около 60 минути. Проверяваме готовността с дървено шишче, ако е необходимо запичаме още.
- Готовият блат се изважда от формата, увива се в домакинско фолио и се оставя за 40-60 минути, за предпочитане за няколко часа, така че кората, изсъхнала при печенето, също да стане влажна и пореста.
- За шоколадовия ганаш загрейте сметаната до топло състояние, изсипете тъмен шоколад. Оставете да престои няколко минути, разбъркайте до гладкост.
- Блатът може да се разреже на няколко части: 2 или 3 по желание.
- Ако разрежете блатът на няколко части, пригответе 2-ра порция шоколадов ганаш. Намажете, страните и горната част на тортата с ганаш.
Тортата се получава много вкусна, влажна с наситен шоколадов вкус!
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари