Когато няма желание да печете сладкиши, но все пак искате нещо сладко, бързите десерти идват на помощ. За да ги приготвите, не е нужно да използвате фурната , миксер и да прекарвате много време. Затова роднините с такива ястия често могат да бъдат поглезени.
Вкусна торта със сметана и глазура е отличен пример за това. Приготвя се доста просто. Основното нещо е да изчакате този десерт да се накисне в хладилника и да не се разхлаби. Все пак този апетитен деликатес го подканя да го опита по-скоро.
Шоколадова торта: от какво да готвим
Струва си да се отбележи, че за приготвянето на тази деликатна торта трябва да се използва заквасена сметана . Но лесно може да се замени с натурално гъсто кисело мляко . Такава съставка само ще направи това сладко ястие още по-добро.
Съставки
- бисквитки с какао 400 г
- сметана 750 г
- яйце 3 бр.
- захар 300 г
- пшенично брашно 60 г
- ванилова захар 20 г
- масло160 г
- какао на прах 40 г
Приготвяне:
В тенджера смесете брашното и 200 грама захар. Добавете яйца. Разбъркайте до гладкост.
Добавете заквасена сметана и отново разбъркайте всичко старателно с бъркалка.
Гответе на слаб огън, като не забравяте да разбърквате. Когато кремът започне да се сгъстява, намалете котлона и продължете да бъркате. След като получената маса заври, изчакайте 2 минути и отстранете от огъня.
Веднага добавете ваниловата захар и 100 грама масло. Разбъркайте старателно.
Поставете една четвърт от шоколадовите бисквити във формата. Отгоре добавете една трета от горещия крем и го загладете. Така оформете тортата.
В тенджера смесете какаото и 100 грама захар.
Добавете 150 грама заквасена сметана и разбъркайте добре. Гответе на слаб огън, като не забравяте да разбърквате. Цялата захар трябва да се разтвори. Веднага след като получената маса заври, изчакайте 30 секунди и я отстранете от котлона.
Добавете 60 грама масло и разбъркайте всичко старателно.
Веднага залейте тортата с глазурата. Оставете в хладилника за 5 часа.
Можете да отрежете краищата на тортата и да ги украсите по желание - горски плодове или ядки . Този десерт е чудесно допълнение към чаша топла напитка. Повярвайте ми, след като опитате този десерт, ще го приготвяте редовно за всяко чаено парти.