За шоколадовото тесто:
250 гр. счукани шоколадови бисквити с парченца шоколад в тях
100 грама лешници, изпечени и смлени
120 гр. размекнато масло
За шоколадовия крем:
150 гр. шоколад, с по-голям процент на какао в него
80 мл сметана
За мока крема:
170 мл черно кафе
200 гр. черен шоколад
60 гр. масло
2 жълтъка
10 гр. желатин (или 5 листа желатин)
250 мл течна сметана, разбита
50 мл течна сметана (неразбита)
Първо пригответе шоколадовото тесто (което не се пече). Смелете бисквитите и лешниците и ги смесете с омекналото масло. С тази смес покрийте добре формата за тортата по дъното и стените и поставете формата в хладилник, за да стегне сместа.
Сега преминете към подготовката на шоколадовия крем. Загрейте сметаната и постепенно добавете шоколада. Разбърквайте, докато се разтопи. Оставете шоколадовия крем малко да се охлади и след това го нанесете върху бисквитения блат. Оставете в хладилник, докато стегне кремът.
Сварете кафето и го прецедете от утайката. Трябва да получите точно 170 мл изцедено кафе. Оставете го да се охлади.
Маслото разтопете в съд на котлона, добавете шоколада и бавно го разтопете.
Разтворете желатина в няколко лъжици вода и оставете 10-ина минути да набъбне. В шоколада, който сте разтопили в маслото, добавете двата жълтъка и разбъркайте две минути. След това добавете и кафето и 50 мл сметана. Добавете разтопения на водна баня желатин и бавно разбъркайте. Върнете съда още малко на хладия котлон, за да се разтопи желатинът хубаво и да се получи хомогенна смес. Оставете да се охлади.
В отделен съд разбийте сметаната като добавите три супени лъжици захар в нея. Постепенно добавете разбитата сметана в горната смес, а след това разбийте с миксер, докато получите хомогенна смес. Този крем нанесете над шоколадовия.
Оставете тортата поне за 2 часа в хладилник.