НАЙ-ШОКОЛАДОВАТА ТОРТА: Супер бърза, проста и сочна
Съставки
Съставки за горния слой:
- Шоколадов блат 200 гр
- Краве масло или кокосово масло 100 гр
Съставки за шоколадов мус:
- черен шоколад 300 гр
- вода 5 супени лъжици
- Разтворимо кафе 1 ч.л
- Пудра захар 3 супени лъжици
- какао 3 супени лъжици
- сметана за разбиване 250 мл
- Ванилия екстракт 1 ч.л
Съставки за шоколадови трюфели:
- Черен шоколад 200 гр
- Сметана за разбиване 100 мл
- Какао на прах 2 супени лъжици (за овалване)
- Настърган шоколад или шоколадови топинг за украса (по желание)
Как се приготвя
Смелете шоколадовите бисквитки в блендер до получаване на фини трохи. Добавете разтопен маргарин или кокосово масло и разбъркайте добре.
Разтопете 300 г черен шоколад заедно с 5 супени лъжици вода и разтворимо кафе (ако използвате) на двоен котел или в микровълнова фурна, докато сместа стане гладка. Оставете да се охлади малко. В голяма купа разбийте сметаната, докато стане твърда, след което постепенно добавете пудрата захар и ваниловия екстракт. Внимателно разбъркайте разтопения шоколад в сметаната до получаване на хомогенна смес. Разпределете сместа върху кората и я загладете. Върнете тортата в хладилника да стегне за поне 4 часа или за една нощ.
Сметаната се загрява до кипване, след което се изсипва върху 200 г нарязан шоколад. Оставете да престои 2-3 минути, след което разбъркайте, докато сместа стане гладка. Охладете за 1-2 часа, докато стегне достатъчно, за да оформите топчета. От охладената смес направете малки топчета и ги оваляйте в какаото. Оставете трюфелите в хладилника, докато сте готови да украсите тортата.
Когато тортата е напълно охладена и стегнала, внимателно я извадете от формата. Отгоре подредете шоколадовите трюфели, като може допълнително да поръсите с настърган шоколад или шоколадов топинг. Тортата е готова за сервиране. Нарежете и се насладете на всяка хапка от това кремообразно и богато шоколадово лакомство.