За шоколадовите палачинки:
200 гр. брашно
150 гр. полусладък шоколад – ситно нарязан
50 гр. фина захар
170 гр. студено масло – нарязано на парченца + разтопено масло за намазване на тигана
620 мл. пълномаслено прясно мляко – на стайна температура
6 големи яйца – на стайна температура
1/2 ч.л. сол
1 с.л. екстракт ванилия
За шоколадовия крем:
500 мл. пълномаслено прясно мляко
4 големи жълтъка
75 гр. захар
3 с.л. нишесте - пресято
200 гр. черен шоколад – разтопен (може да използвате черен шоколад с портокалова кора)
40 гр. масло – на стайна температура
За шоколадовата глазура:
295 мл. гъста сметана
250 гр. полусладък шоколад – ситно нарязан
30 гр. масло – нарязано на парченца
Освен това:
100 гр. захаросани портокалови корички, натрошени лешници
За палачинките:
В малък дълбок тиган възварете около 60 мл. вода на умерен огън. Прибавете маслото, парченце по парченце, като бъркате с тел след всяко ново парченце. Махнете от огъня. Прибавете с бъркане шоколада, докато се разтопи напълно, и оставете настрана. Смесете брашното, захарта и солта в купа. Разбийте млякото, ванилията и яйцата в друга купа. С блендер или миксер постепенно добавете млечната смес към брашното, като бъркате непрекъснато, докато се получи гладко тесто. Най-накрая прибавете и шоколадовата смес и бъркайте до пълното хомогенизиране на продуктите. Прекарайте през фина цедка и прецедете в купа или кана с чучур. Ударете няколко пъти купата/каната в работния плот, за да се пукнат евентуални мехурчета в сместа. Покрийте и оставете в хладилник за поне 2 часа или цяла нощ.
Щом сте готови за палачинките, разбъркайте внимателно сместа още веднъж – трябва да има консистенцията на гъста течна сметана. Ако е прекалено гъста, добавете малко прясно мляко.
Леко покрийте тигана с разтопено масло и сложете на умерен огън, докато започне да пуши. Излейте в тигана около 3-4 с.л. от палачинковата смес, като завъртите, за да се покрие плътно дъното. Намалете огъня до умерен и върнете тигана на котлона. Изпържете палачинките и от двете страни, без да ги препичате!
Готовите палачинки подредете върху плато, като мажете с масло помежду им или пъхате лист хартия за печене, за да не залепнат. Изпържете така цялата смес – получават се около 25 палачинки (диаметърът на тигана е около 19 см.).
За шоколадовия крем:
Напълнете метална купа с кубчета лед и студена вода. Пригответе друга, по-малка купа и цедка.
Оставете млякото да заври в малък тиган за сос. В друг дълбок тиган с дебело дъно разбийте жълтъците, захарта и нишестето. При непрекъснато бъркане бавно добавете на струйка четвърт от горещото мляко в жълтъците. Добавете и останалото мляко на тънка струйца към темперираните жълтъци, като бъркате непрекъснато.
Прецедете сместа в тигана за сос и го сложете на умерен огън, като отново разбърквате непрекъснато, докато сместа заври. Дръжте сместа на точката на кипене – бъркайки интензивно – за 1-2 минути. Все още на котлона, разбъркайте вътре шоколада, след това махнете тигана настрана. Прехвърлете крема в малката купа и оставете настрана.
Сложете купата с крема в ледената баня. Охладете сместа до около 60 градуса, като бъркате внимателно. Махнете крема от ледената баня и добавете маслото на 3-4 порции, разбърквайки след всяка. Отново върнете в ледената вода и оставете да изстине напълно, като от време на време разбърквате.
За шоколадовата глазура:
Възварете сметаната в тиган за сос, след това махнете от огъня и прибавете шоколада. Въртете тигана в една посока, оставете шоколада да се разтопи в сметаната. Добавете маслото и разбъркайте, докато се поеме напълно. Оставете глазурата в покой 5 минути. Разбъркайте до напълно гладка смес.
Асемблиране на тортата:
Сложете първата палачинка върху кухненска решетка или голяма дървена дъска. С шпатула нанесете 2-3 с.л. от крема отгоре и покрийте с втората палачинка. Отново нанесете малко от крема, след това покрийте с палачинка. Повторете процедурата до изчерпване на продуктите.
С лъжица разлейте глазурата върху готовата торта и разнесете хубаво, като заглаждате. Оставете част от глазурата да се разтече по страните на тортата, като с шпатула размазвате и заравнявате изтеклата глазура.
Украсете със захаросаните портокалови корички и по желание – с натрошени лешници. Оставете тортата да стегне, след това прехвърлете в плато и оставете в хладилника няколко часа.