Шоколадова палачинкова торта

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Торти
Шоколадова палачинкова торта
Шоколадова палачинкова торта
admin
Добавена от: admin
20084
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За шоколадовите палачинки:
200 гр. брашно
150 гр. полусладък шоколад – ситно нарязан
50 гр. фина захар
170 гр. студено масло – нарязано на парченца + разтопено масло за намазване на тигана
620 мл. пълномаслено прясно мляко – на стайна температура
6 големи яйца – на стайна температура
1/2 ч.л. сол
1 с.л. екстракт ванилия

За шоколадовия крем:
500 мл. пълномаслено прясно мляко
4 големи жълтъка
75 гр. захар
3 с.л. нишесте - пресято
200 гр. черен шоколад – разтопен (може да използвате черен шоколад с портокалова кора)
40 гр. масло – на стайна температура

За шоколадовата глазура:
295 мл. гъста сметана
250 гр. полусладък шоколад – ситно нарязан
30 гр. масло – нарязано на парченца

Освен това:
100 гр. захаросани портокалови корички, натрошени лешници
 

За палачинките:
В малък дълбок тиган възварете около 60 мл. вода на умерен огън. Прибавете маслото, парченце по парченце, като бъркате с тел след всяко ново парченце. Махнете от огъня. Прибавете с бъркане шоколада, докато се разтопи напълно, и оставете настрана. Смесете брашното, захарта и солта в купа. Разбийте млякото, ванилията и яйцата в друга купа. С блендер или миксер постепенно добавете млечната смес към брашното, като бъркате непрекъснато, докато се получи гладко тесто. Най-накрая прибавете и шоколадовата смес и бъркайте до пълното хомогенизиране на продуктите. Прекарайте през фина цедка и прецедете в купа или кана с чучур. Ударете няколко пъти купата/каната в работния плот, за да се пукнат евентуални мехурчета в сместа. Покрийте и оставете в хладилник за поне 2 часа или цяла нощ.

Щом сте готови за палачинките, разбъркайте внимателно сместа още веднъж – трябва да има консистенцията на гъста течна сметана. Ако е прекалено гъста, добавете малко прясно мляко.

Леко покрийте тигана с разтопено масло и сложете на умерен огън, докато започне да пуши. Излейте в тигана около 3-4 с.л. от палачинковата смес, като завъртите, за да се покрие плътно дъното. Намалете огъня до умерен и върнете тигана на котлона. Изпържете палачинките и от двете страни, без да ги препичате!

Готовите палачинки подредете върху плато, като мажете с масло помежду им или пъхате лист хартия за печене, за да не залепнат. Изпържете така цялата смес – получават се около 25 палачинки (диаметърът на тигана е около 19 см.).

За шоколадовия крем:
Напълнете метална купа с кубчета лед и студена вода. Пригответе друга, по-малка купа и цедка.
Оставете млякото да заври в малък тиган за сос. В друг дълбок тиган с дебело дъно разбийте жълтъците, захарта и нишестето. При непрекъснато бъркане бавно добавете на струйка четвърт от горещото мляко в жълтъците. Добавете и останалото мляко на тънка струйца към темперираните жълтъци, като бъркате непрекъснато.
Прецедете сместа в тигана за сос и го сложете на умерен огън, като отново разбърквате непрекъснато, докато сместа заври. Дръжте сместа на точката на кипене – бъркайки интензивно – за 1-2 минути. Все още на котлона, разбъркайте вътре шоколада, след това махнете тигана настрана. Прехвърлете крема в малката купа и оставете настрана.
Сложете купата с крема в ледената баня. Охладете сместа до около 60 градуса, като бъркате внимателно. Махнете крема от ледената баня и добавете маслото на 3-4 порции, разбърквайки след всяка. Отново върнете в ледената вода и оставете да изстине напълно, като от време на време разбърквате.
За шоколадовата глазура:
Възварете сметаната в тиган за сос, след това махнете от огъня и прибавете шоколада. Въртете тигана в една посока, оставете шоколада да се разтопи в сметаната. Добавете маслото и разбъркайте, докато се поеме напълно. Оставете глазурата в покой 5 минути. Разбъркайте до напълно гладка смес.

Асемблиране на тортата:
Сложете първата палачинка върху кухненска решетка или голяма дървена дъска. С шпатула нанесете 2-3 с.л. от крема отгоре и покрийте с втората палачинка. Отново нанесете малко от крема, след това покрийте с палачинка. Повторете процедурата до изчерпване на продуктите.
С лъжица разлейте глазурата върху готовата торта и разнесете хубаво, като заглаждате. Оставете част от глазурата да се разтече по страните на тортата, като с шпатула размазвате и заравнявате изтеклата глазура.
Украсете със захаросаните портокалови корички и по желание – с натрошени лешници. Оставете тортата да стегне, след това прехвърлете в плато и оставете в хладилника няколко часа.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft