Шоколадова торта за ОТСЛАБВАНЕ - БЕЗ захар, яйца и бяло брашно: ям я постоянно и отслабвам!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Шоколадова торта за ОТСЛАБВАНЕ - БЕЗ захар, яйца и бяло брашно: ям я постоянно и отслабвам!
Шоколадова торта за ОТСЛАБВАНЕ - БЕЗ захар, яйца и бяло брашно: ям я постоянно и отслабвам!
17962
Шоколадова торта за ОТСЛАБВАНЕ - БЕЗ захар, яйца и бяло брашно: ям я постоянно и отслабвам!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Когато бях диагностицирана с диабет тип 2 преди няколко години, най-трудното решение беше да се откажа от сладкото. Постоянно правех торти и сладкиши, а след това не ми позволяваха да ги ям. Един ден моя приятелка ми каза рецептата за тази торта за диабетици , която правеше за мъжа си, защото той също беше диабетик.

Първоначално си помислих, че няма да ми хареса, но когато всички у дома я одобриха, се зарадвах. Дори моето семейство ме моли да правя тази торта по-често от обикновените, които съдържат захар. Засега кръвната ми захар се регулира години наред освен с диета от диетолог и с постоянно следене на нейното ниво.

Въпреки че диабетиците могат да я ядат, все пак препоръчвам първо да се консултирате с лекар, защото заболяването е различно за всеки, а някои пациенти може изобщо да не трябва да консумират някои от съставките. Рецептата е следната:

Шоколадова торта за диабетици

Продукти: 

150 г черен шоколад без захар

120 г банани

90 г растително мляко

250 г безглутеново брашно (аз използвах смес от брашно от овес и зелена елда)

15 г какао

5 г натриев бикарбонат (сода)

щипка сол

още 150 г банани

110 мл вода

1 супена лъжица ябълков оцет

още 75 г черен шоколад без захар

Приготвяне: 

Разтопете 150 г черен шоколад на водна баня, докато стане течен. След това го оставете настрана да се охлади малко, докато обелите 120 г банани, това са около 2 средно големи банана. Нарежете ги на по-малки парчета и ги сложете в блендер, за да направите паста без бучки.

парчета банани

банани каша

Добавете растителното мляко и разбийте още малко, след което добавете предварително разтопения шоколад и смесете всички съставки до течна и еднородна смес. Така приготвената смес се покрива с найлоново фолио и се слага в хладилника да престои 30 минути.

бананова смес в блендер

Пригответе сухите съставки: В дълбока купа сложете смесеното брашно без глутен (аз използвах овесено и елда), добавете малко сода бикарбонат, щипка сол и какаото. Разбъркайте докато сместа се хомогенизира.

какаова смес

Разбийте останалите банани по същия начин, както преди, след това добавете вода със стайна температура и 1 супена лъжица ябълков оцет. Блендирайте отново. Разтопете останалия шоколад, след което го добавете към тази смес и разбъркайте всички съставки.

бананова каша

Така приготвената смес се изсипва при сухите съставки, разбърква се добре до смесване и цялата смес се прехвърля в малка форма с гъвкав ринг и хартия за печене и се заравнява добре по повърхността.

сладкиш без захар

смес за торта

 Блатът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути, като може да отнеме и повече, защото ще стане малко по-дебел.

веган торта с шоколад

След изпичане се отстранява повърхностната недопечена част на блата и той се разделя по дължина на две части, за да се получат две кори. Покрийте първата кора с половината от крема, който приготвихте предварително, след това сложете втората кора отгоре и покрийте цялата торта с останалия бананово-шоколадов крем.

шоколадова торта с боровинки

По желание украсете с боровинки отгоре, тази торта не е много лека, така че не прекалявайте с украсата.

торта за диабетици

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft