Шоколадова торта с бадеми и ганаш

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Торти
Шоколадова торта с бадеми и ганаш
Шоколадова торта с бадеми и ганаш
admin
Добавена от: admin
27510
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

за тортата:
115 гр полусладък шоколад, разтопен с 2 с.л. ром или кафе
115 гр масло, размекнато на стайна температура
2/3 ч.ч. захар
3 жълтъка
3 белтъка
щипка сол
1 с.л. захар
1/3 ч.ч. смлени бадеми
1/4 ч.л. бадемов екстракт
3/4 ч.ч. пресято брашно
за ганаша:
30 гр полусладък шоколад
1 с.л. ром или кафе
3 с.л. масло

Приготвяне на тортата:
Включете фурната да се загрява на 180 градуса.
Пригответе кръгла форма за торта с диаметър 20 см и дълбочина около 4 см. Намазнете форматаи я поръсете с брашно.
Разтопете шоколада с 2 с.л. ром или кафе на водна баня. Разбийте маслото с 2/3 ч.ч. захар, докато получите светло жълта и пухкава кремообразна смес. Прибавете жълтъците и продължете да разбивате докато получите гладка еднородна смес.
Разбийте белтъците с щипката сол в отделна чиста купа, докато се образуват меки връхчета. Поръсете с 1 с.л. захар и доразбийте, докато получите твърд сняг.
С помощта на шпатула смесете разтопения шоколад и сместа с жълтъците, след това прибавете ситно смлените бадеми и бадемовия екстракт. Разбъркайте добре и прибавете 1/4 от разбитите на твърд сняг белтъци, разбърквайки внимателно (по този начин ще олекотите сместа и после по-лесно ще прибавите останалите белтъци). Прибавете 1/3 от оставащите белтъци, разбъркайте леко и прибавете като отново пресявате 1/3 от брашното. Разбъркайте и бързо повторете процедурата, като редувате белтъци и брашно.
Изсипете тестото в приготвената форма като заравните съвсем леко тестото към ръба й. Печете на средното ниво на фурната за около 25 минути. Тортата е готова, когато се е понадигнала и около центъра се е образувал ръб с дебелина около 6,5 - 8 см, който е напълно изпечен. Центърът трябва леко да "мърда", когато разклатите формата и ако направите теста с клечката за зъби, тя трябва да излиза леко намазнена.
Оставете тортата да изстине във формата за около 10 минути. След това прокарайте внимателно остър нож около ръба на тортата и я извадете върху решетка, за да изстине напълно за около 2-3 часа.
След това покрийте с шоколадов ганаш и поръбете с филирани бадеми.
Бадемите се смилат в кухненския робот с 1/2 с.л. захар докато станат съвсем фини парченца.
Приготвяне на ганаша:
Разтопете шоколада и кафето на водна баня, докато получите много гладка смес. Махнете съда от водната баня и прибавете и разбийте с шоколадовата смес 1 с.л. масло. След като получите хомогенна смес, прибавете по същия начин - лъжица по лъжица - останалото масло. Прехвърлете отново на водна баня, но този път върху ледено студена вода като продължавате да разбивате, докато шоколадовият ганаш се изстуди напълно и се разлива съвсем гладко. След това го изсипете наведнъж върху тортата и загладете, ако е необходимо с шпатула. Декорирането с ганаш става само върху напълно изстинала торта.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft