Това е най-вкусният, сочен постен сладкиш с орехи и локум . „От години я ям с приятели и всички гости са възхитени от вкуса, включително и аз. Ето защо исках да споделя неговата рецепта, защото е тествана и много хора харесват вкуса“, ни пише Ема за тази рецепта, която мнозина в кулинарните форуми оцениха с най-високата оценка от 10 точки.
Много вкусна и сочна торта с локум , която е чудесна за периоди на пости, но далеч не само тогава. Сигурни сме, че ще я харесате толкова много, че ще я приготвяте винаги, когато ви се прииска да си подсладите душичката с вкусна торта . В рецептата като мерки се използват чаша от 200 мл и чаша от 100 мл.
Най-сочната шоколадова торта с орехи и локум
Продукти:
1 чаша бяло вино
1 чаша захар
3 кафени чашки олио
2 чаши брашно
1 бакпулвер
1 лимон - настъргана кора
2 чаши сода (газирана вода)
1 чаша чиста вода
1 супена лъжица какао
1 чаша смлени орехи
За крема:
250 г захар
1 чаша вода
200 грама локум
200 гр.
Освен това:
Мармалад по избор (или сладко)
Плодов сок за сиропиране
Начин на приготвяне:
В по-дълбок съд сложете чаша вино, захарта и три чаши олио. След това добавете пресятото брашно и бакпулвера, настърганата лимонова кора. Разбъркайте, след което добавете газираната вода, обикновената вода, какаото и натрошените орехи.
Разбъркайте отново, докато получите гладка течна смес. Намажете тавата за печене и я покрийте с хартия, след което изсипете сместа и я разпределете равномерно, като разклатите формата. Загрейте фурната на 200 градуса.
Пече се 30 минути на 200 градуса и още 10 минути в изключена фурна. Кората ще бъде леко напукана. След като изстине, кората се нарязва на 4 равни части. След това пригответе крема и извадете мармалада, за да омекне на стайна температура.
Сложете на огъня 250 г захар, чаша вода и 200 грама локум, след което загрейте при непрекъснато бъркане, докато се разтопи и се получи гладка смес. След това добавете 200 гр. счукани орехи, разбъркайте и когато сместа стане плътна, оставете настрана да изстине.
Намажете всяка кора (за да стане по-сочна я сиропирайте с малко плодов сок или мляко) първо на тънък слой с мармалад (леко загрят), а след това и с крема.
Наредете корите една върху друга. Отгоре поръсете счукани орехи, лешници... или комбинация по избор и вкус.
След като престои няколко часа в хладилник, става наистина разкошна!
Да ви е сладко!