За блата:
3/4 чаша брашно
1/3 ч.л. бакпулвер
4 яйца
1/2 чаша кристална захар
3 с.л. какао
За сиропа:
3/4 чаши силно кафе
1/2 чаша захар
1 с.л. ликьор кафе (може и друг ликьор – например Амарето)
За плънката:
225 гр. маскарпоне
1 чаша гъста сметана
1 ч.л. ванилия
1/3 чаша пудра захар
1 с.л. ликьор кафе (Амарето)
За декорация: (по желание)
Пресни листенца мента
какао
шоколадови стърготини
запечени лешници
Приготвяне на блата:
Загрейте фурната на 200 градуса. Разбъркайте брашното, бакпулвера и какаото в купа. В голяма купа разбийте яйцата с миксер на пяна – за около 5-6 минути, като постепенно добавяте захарта и продължавате да разбивате, докато станат пухкави – около 3 минути. Изключете миксера.
С помощта на лопатка внимателно добавете сместа с брашното към яйчената смес и разбъркайте до хомогенизиране.
Намазнете тавичка с размери 25 х 35 см. (приблизително). Покрийте я с хартия за печене. Намазнете и хартията. Разнесете внимателно тестото равномерно върху хартията. Опечете блата за 10-тина минути, докато се зачерви.
С шпатула отлепете внимателно ръбчетата на блата. Обърнете тавичката върху хартиена салфетка или чиста памучна кърпа, поръсена с 1 с.л. пудра захар. Отстранете хартията за печене. Започвайки от късия край, навийте блата, заедно с кърпата; поставете го с шева надолу върху кухненска решетка и оставете да се охлади.
Приготвяне на сиропа:
Смесете всички съставки в тиган за сос, загрейте ги до завиране и варете около 2-3 минути на средна температура. Оставете на страна да се охлади напълно.
Приготвяне на плънката:
Смесете сиренето маскарпоне със захарта, ванилията и ликьора в купата на миксера. С бъркалките разбивайке, докато се получи гладък крем – за около 2 минути. Добавете гъстата сметана и разбийте на средна скорост, докато се образуват меки връхчета.
Оформяне на рулото:
Развийте охладения блат. Намажете охладената смес с кафето върху блата, като внимавате да не се овлажни прекалено много (да „подгизне”). Нанесете 1/2 от плънката върху блата. Навийте обратно рулото. Нанесете остатъка от крема по стените и горната част на рулото. Поръсете го с какао на прах. Украсете отгоре с ментови листенца, шоколадови стърготини (или готови шоколадови фигурки), запечени лешници и пр. Оставете за няколко часа в хладилник, преди да поднесете.