Шоколадов сладолед с череши и солени бадеми

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Шоколадов сладолед с череши и солени бадеми
Шоколадов сладолед с череши и солени бадеми
admin
Добавена от: admin
6724
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

2 чаши гъста сметана
3 с.л. качествено неподсладено какао
140 гр. черен горчив шоколад (70%), нарязан
1 чаша пълномаслено прясно мляко
1/4 чаша захар
5 големи жълтъка
щипка сол
1/2 ч.л. екстракт ванилия
2 чаши череши
1 с.л. ликьор вишна или вишновка
1 чаша солени бадеми, начупени на едро 

Загрейте фурната на 220 градуса. Измийте черешите и ги разпределете върху тавичка (оставете ги цели; ако са без костилки, ще изгубят част от сока си при печенето). Запечете за около 15 минути, като разбъркате веднъж. Когато започнат да се свиват леко, извадете ги от фурната и оставете да се охладят. Щом изстинат, извадете костилките, след това ги смесете с ликьора в кухненски робот и смелете до гладка смес. Прекарайте през цедка или сито, за да прецедите останалите по-големи парченца, след това оставете настрана.
Подгответе ледена баня, достатъчно голяма за купата, в която ще приготвяте сладоледа.
Смесете 1 чаша гъста сметана и какаото в тиган. Загрейте на умерен огън, като добавяте с бъркане какаото, докато се смесят много добре. Оставете сместа да заври, след това намалете огъня и оставете да къкри за 30-тина секунди. Махнете от огъня и добавете начупения шоколад, като бъркате до гладка смес. Прибавете останалата сметана и черешовото пюре, след това прехвърлете в голяма купа и сложете отгоре й сито.
Загрейте млякото със захарта и солта в същия тиган. Разбъркайте в отделна купа жълтъците. Бавно темперирайте жълтъците с топлото мляко, като разбърквайте леко от време на време, за да загреете бавно жълтъците, така че да не се пресекат. Когато са затоплени, прибавете ги в тигана с останалата млечна смес.
Сложете тигана на умерен огън и разбърквайте непрекъснато, като обирате добре дъното, докато сместа се сгъсти и остава по гърба на лъжицата. Прекарайте получения крем през ситото върху голямата купа с шоколадовата смес, след това добавете ванилията. Прехвърлете купата върху ледената баня и бъркайте, докато изстине.
Замразете за една нощ, след това разбийте в машинка за сладолед. Добавете начупените бадеми, когато сладоледът е почти готов. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft