Тази рецепта наистина е всичко, което заглавието обещава - лесна, но невероятно вкусна, сладка и перфектно съчетание на шоколад и карамел, което ще помните дълго! Изключително сочна, а подготовката й ще ви се стори лесна като детска игра! Ето какво ви трябва за Торта карамел в шоколад :
Торта карамел в шоколад
Продукти:
За блата:
- 130 г брашно
- 30 г какао на прах
- 150 г захар
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- 1/3 чаена лъжичка сода бикарбонат
- 2 яйца
- 60 мл разтопено масло
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
- 1/2 чаена лъжичка бадемова есенция по желание
- 160 мл вряща вода
За глазурата:
- 100 гр. черен шоколад
- 200 мл карамелен сос
Ако приготвяте домашен карамел, ще ви трябват следните съставки:
- 150 г захар
- 45 г масло
- 120 мл сладкарска сметана
* Използва се форма с размери 20х20 см.
* Пече се в загрята фурна на 170 градуса за 30-35 минути.
Снимка: YouTube
Приготвяне:
В по-дълбока купа смесете сухите съставки: брашното, какаото, захарта, бакпулвера и содата.
Изсипете сместа в застлана с хартия форма и печете в загрята фурна за около половин час.
Снимка: YouTube
След като изстине, тортата се надупчва с дървена дръжка на лъжица и се залива първо с карамел, а след това с разтопен черен шоколад. Отгоре се украсява с още малко карамел.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
За домашния карамел: захарта се разтопява в сух тиган до карамелизиране, след което се добавя маслото и се разбърква до смесване.
Накрая се налива сметаната, разбърква се и се сваля от котлона.
Снимка: YouTube
Оставете тортата да попие и след 10-15 минути може да сервирате.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube