Ароматите често носят толкова много спомени и асоциации, колкото не носят даже и снимките. А за какво напомнят ароматите на канела и печено? Разбира се за Коледа ! Коледния кекс с тиква , ябълкии глазура от карамел и чудесно допълнение към коледната трапеза .
Весела, уютна и много вкусна Коледа на всички!
Необходимите продукти за коледен кекс с тиква, ябълки и глазура от карамел:
1. 4 яйца
2. 1 чаена чаша захар (ако ползвате кафява захар ще стане още по-вкусно!)
3. 1 чаена чаша настъргани ябълки
4. 1 чаена чаша настъргана тиква
5. ½ чаена чаша стафиди
6. ½ чаена чаша нарязани на ситно орехи
7. 2/3 чаена чаша олио
8. 2 чаени чаши брашно
9. 1 бакпулвер и ½ кафена лъжица хлебна сода
10. 1 ванилия и 1 чаена лъжичка канела
За глазурата от карамел:
1. 1 чаена чаша захар
2. ½ чаена чаша прясно мляко
3. ¼ чаена чаша краве масло
Рецептата за коледен кекс с тиква, ябълки и глазура от карамел в три стъпки:
1.
Разбивате олиото, яйцата и захарта с миксер, тел или пък просто с вилица. Пресявате брашното, ванилията, бакпулвера и содата и добавяте към добре разбитата яйчена смес малко по малко като разбърквате непрекъснато и много старателно. Ако изсипете брашното изведнъж, вашият коледен кекс няма да стане така пухкав, затова е добре да имате малко търпение.
2.
Настъргвате ябълките и тиквата на дребно ренде, а орехите нарязвате на дребно. Добавяте ги, заедно със стафидите към добре разбърканата смес и отново разбърквате. Изсипвате готовата кексова смес във форма за кекс, която (ако не ползвате силиконова форма за кекс) намазвате предварително с мазнина (олио, или масло например) и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Кексът е готов, когато като го „боцнете” с клечка за зъби по нея не остава нищо. След като сте изпекли коледния кекс го изваждате от фурната и след като поизстине го отделяте и от формата за печене. Оставяте готовия коледен кекс настрана, докато изстине напълно и се залавяте с приготвянето на глазурата от карамел.
3.
Приготвянето на глазури е един от моментите, които много плашат младите кулинарни експериментатори. Глазурата от карамел за тозиколеден кекс обаче е толкова лесна, че може да бъде приготвено от всеки, стига само да имате малко търпение. Първо изсипете захарта в по-дълбока тенджерка и след като я сложите на котлона бъркайте старателно докато се разтопи. След това сваляте тенджерката от огъня и добавяте към разтопената захар маслото след което разбърквате много старателно. Накрая добавяте и прясното мляко и отново разбърквате много старателно, докато се получи хомогенна смес. Оставяте готовата карамелена глазура да изстине, за да може да се сгъсти и за да не попие с кекса.
След като и кексът и карамелът са изстинали, поставяте кекса в чинията, в която ще го сервирате и разливате сгъстената карамелена глазура старателно и равномерно върху целия кекс.
Вашият ароматен коледен кекс с тиква, ябълки и глазура от карамел е готов да бъде сервиран!
Рецептата за коледен кекс тиква, ябълки и глазура от карамел е изпълнена!