Ще имате гости за Коледа и се чудите какъв сладкиш да приготвите? Коледен кекс с тиква, ябълки и карамелена глазура

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ще имате гости за Коледа и се чудите какъв сладкиш да приготвите? Коледен кекс с тиква, ябълки и карамелена глазура
Ще имате гости за Коледа и се чудите какъв сладкиш да приготвите? Коледен кекс с тиква, ябълки и...
24297
Ще имате гости за Коледа и се чудите какъв сладкиш да приготвите? Коледен кекс с тиква, ябълки и карамелена глазура
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ароматите често носят  толкова много спомени и асоциации, колкото не носят даже и снимките. А за какво напомнят ароматите на канела и печено? Разбира се за Коледа !  Коледния кекс с тиква , ябълкии глазура от карамел и чудесно допълнение към коледната трапеза .

Този бърз и лесен кекс е перфектното решение за домакини, които не са успели да приготвят коледни сладки, а искат да зарадват близките си освен с вкусно печено и с нещо сладичко на връх празника.

Весела, уютна и много вкусна Коледа на всички!

Необходимите продукти за коледен кекс с тиква, ябълки и глазура от карамел:

1. 4 яйца
2. 1 чаена чаша захар (ако ползвате кафява захар ще стане още по-вкусно!)
3. 1 чаена чаша настъргани ябълки
4. 1 чаена чаша настъргана тиква
5. ½ чаена чаша стафиди
6. ½ чаена чаша нарязани на ситно орехи
7. 2/3 чаена чаша олио
8. 2 чаени чаши брашно
9. 1 бакпулвер и ½ кафена лъжица хлебна сода
10. 1 ванилия и 1 чаена лъжичка канела

За глазурата от карамел:
1. 1 чаена чаша захар
2. ½ чаена чаша прясно мляко
3. ¼ чаена чаша краве масло


 

Рецептата за коледен кекс с тиква, ябълки и глазура от карамел в три стъпки:

1.
Разбивате олиото, яйцата и захарта с миксер, тел или пък просто с вилица. Пресявате брашното, ванилията, бакпулвера и содата и добавяте към добре разбитата яйчена смес малко по малко като разбърквате непрекъснато и много старателно. Ако изсипете брашното изведнъж, вашият коледен кекс няма да стане така пухкав, затова е добре да имате малко търпение.
2.
Настъргвате ябълките и тиквата на дребно ренде, а орехите нарязвате на дребно. Добавяте ги, заедно със стафидите към добре разбърканата смес и отново разбърквате. Изсипвате готовата кексова смес във форма за кекс, която (ако не ползвате силиконова форма за кекс) намазвате предварително с мазнина (олио, или масло например) и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Кексът е готов, когато като го „боцнете” с клечка за зъби по нея не остава нищо. След като сте изпекли коледния кекс го изваждате от фурната и след като поизстине го отделяте и от формата за печене. Оставяте готовия коледен кекс настрана, докато изстине напълно и се залавяте с приготвянето на глазурата от карамел.
3.
Приготвянето на глазури е един от моментите, които много плашат младите кулинарни експериментатори. Глазурата от карамел за тозиколеден кекс обаче е толкова лесна, че може да бъде приготвено от всеки, стига само да имате малко търпение. Първо изсипете захарта в по-дълбока тенджерка и след като я сложите на котлона бъркайте старателно докато се разтопи. След това сваляте тенджерката от огъня и добавяте към разтопената захар маслото след което разбърквате много старателно. Накрая добавяте и прясното мляко и отново разбърквате много старателно, докато се получи хомогенна смес. Оставяте готовата карамелена глазура  да изстине, за да може да се сгъсти и за да не попие с кекса.
След като и кексът и карамелът са изстинали, поставяте кекса в чинията, в която ще го сервирате и разливате сгъстената карамелена глазура старателно и равномерно върху целия кекс.
Вашият ароматен коледен кекс с тиква, ябълки и глазура от карамел е готов да бъде сервиран!
Рецептата за коледен кекс тиква, ябълки и глазура от карамел е изпълнена!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft