Съвсем скоро всички ще празнуват един от най-великите християнски празници - Великден . Най-отговорните домакини винаги се опитват да приготвят козунак сами, защото именно домашно приготвените, направени с любов, ще бъдат най-вкусните и ароматни .
Ако вече сте изпекли обичайните рецепти за козунаци или просто искате да почерпите семейството и гостите си с нещо ново, опитайте да изпечете този козунак със сирене . Въздушно тесто с мая с пълнеж от сирене и боровинки се превръща в невероятно празничен козунак с необичайна форма.
Състав:
- пшенично брашно - 330 г
- мляко - 40 мл
- сирене - 200 г
- яйце - 1 бр.
- сушени боровинки - 100 г
- ванилия - 1 ч.л.
- мая - 2 ч.л.
- захар - 135 г
- масло - 50гр
- яйчен жълтък - 2 бр.
- бадемови листенца - 50 г
- сол - 0,5 ч.л.
- пудра захар - на вкус
- зехтин
Козунак Крафин - стъпка по стъпка рецепта от снимката
Първо трябва да приготвите кашата. За целта добавете мая и 5 г захар към топло мляко, след това пресейте 30 г брашно и разбъркайте до гладка смес. Покрийте със стреч фолио или кърпа и поставете тестото за 40 минути на топло място. Тестото трябва да се увеличи по обем с 2 пъти.
Отделно натрошете сиренето, добавете към него кашата, яйцето, жълтъците, захарта, ванилията и солта, разбийте до гладка смес. Бавно добавете останалото брашно, замесете лепкаво и дебело тесто.
Намажете стените на дълбоките съдове със зехтин и сложете тестото там. Покрийте съдовете с кърпа, предварително напоена с гореща вода и поставете на топло място за около 1,5 часа.
Намажете ръцете си с масло, за да улесните работата. Разделете тестото на три части: две по-големи и една малка. Заоблете, изравнете, покрийте със стреч фолио и оставете за 10 минути всяка част.
Поръсете брашно върху работната повърхност, разпределете върху нея едно парче тесто и го разточете на тънък правоъгълен слой. Намажете го с олио, поръсете със стафиди (или боровинки) и бадемови ядки. Разточете тестото на дебело руло, покрийте със стреч фолио и направете същото с останалите части на тестото.
Прехвърлете ролката на работната повърхност, отрежете по дължина, оставяйки няколко инча неразрязани. Завийте спирално едната половина към основата, а след това и другата, като я поставите върху първата. Направете същото с останалите ролки.
Преместете тортата във формата и оставете на топло място за още час. След това печете при 190 ° C за 10 минути, след това намалете температурата до 180 ° C и печете още 30 минути. След изпичане украсете с пудра захар.