Ще шашнете гостите си, ако врътнете баклавата на Джейми Оливър. Уникална вкусотия, топяща се в устата

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ще шашнете гостите си, ако врътнете баклавата на Джейми Оливър. Уникална вкусотия, топяща се в устата
Ще шашнете гостите си, ако врътнете баклавата на Джейми Оливър. Уникална вкусотия, топяща се в...
28494
Източник: az-jenata
Ще шашнете гостите си, ако врътнете баклавата на Джейми Оливър. Уникална вкусотия, топяща се в устата
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ако още не сте готови с един от задължителните сладкиши за Новогодишната нощ, ето една страхотна рецепта за баклава на известния готвач Джейми Оливър.

Продукти:

125 г разтопено масло плюс допълнително за намазване
200 г счукани орехи
200 г счукан шамфъстък
75 г кафява захар
1 чаена лъжичка канела
150 г бяла захар
2 яйца
270 г точени кори
75 мл течен мед
сокът на половин лимон

Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса и намаслете тава за печене с размери 30 на 18 см. В купа смесете ядките, канелата, кафявата захар и 50 г от бялата захар.

Добавете яйцата, 100 г разтопено масло и разбъркайте добре. Затоплете и останалото масло, за да намажете с него и корите.

Сложете на дъното на тавичката една кора и оставете краищата й да излизат извън тавата. След това я намажете с масло. Наредете отгоре останалите кори, като мажете всяка една с масло и оставяте краищата им да висят извън тавата. Още веднъж разбъркайте плънката и я изсипете върху последната кора.

Сгънете висящите краища на корите към центъра, така че да се получи неравна повърхност. Не се старайте да покриете напълно плънката, защото идеята е част от нея да се вижда. Печете докато баклавата стане хрупкава (около 45 минути може и по-малко, зависи от фурната).

През това време в тенджера сложете меда, останалата бяла захар, лимоновия сок и 100 мл вода. Оставете сместа да заври и на бавен огън варете около 5-10 минути. Свалете тенджерата от котлона и оставете да изстине.
Извадете баклавата от фурната и я залейте със сиропа. Когато изстине напълно, поръсете с шамфъстък и сервирайте.
 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft