500 гр. прясно свинско месо
300 гр. пушено свинско месо
300 гр. пресни гъби печурки
1/2 кг нарязан лук
100 мл бяло вино
100 мл вода
подправки
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица Вегета
по желание черен пипер
по желание - сол
250 гр. настърган кашкавал и 3-4 сухи чушки
Има много рецепти за това култово ястие. Но ние ви предлагаме оригинала на любимата ни Селска тава. Повярвайте, няма да съжалявате, ако опитате.
Месото се нарязва на парчета с размер по желание и се запържва в тиган с горещо олио или мас.
След като хубаво се зачерви, месото се изважда от тигана и в същата мазнина се запържват нарязаните лук, гъби и сухи чушки.
Подправя се на вкус (зависи от това колко е солено пушеното месо). Всичко се изсипва в глинен съд, заедно с изпърженото месо. Залива се с вино и вода, и съдът се затваря с алуминиево фолио или подходящ капак.
Пече се във фурната на 180 и 200 градуса по-дълго време (около 3 часа).
Преди края, когато по-голямата част от течността е извряла и месото е меко, се настъргва кашкавалът и се поставя отново във фурната да се запече, докато ястието получи красива златисто-жълта коричка.