Щрудел с ванилов крем , наричан още баница с ванилов пудинг и баница с грис и пудинг, е семпъл сладкиш от готови кори, който на вкус наподобява крем-пита. Освен ванилов крем може да използвате и шоколадов или плодов крем според вкуса ви.
Щрудел с ванилов крем
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 12 готови кори за баница
СМЕС ЗА НАМАЗВАНЕ:
- 3 яйца
- 3 супени лъжици захар
- 200 мл олио
- 200 мл кисело мляко
- 100 г грис
- 1 бакпулвер
ЗА ПУДИНГ ПЪЛНЕЖА:
- 1 литър прясно мляко
- 3 ванилов пудинг
- 9 супени лъжици захар
ЗА УКРАСА:
- Пудра захар
ПРОЦЕДУРА:
Първо сварете пудинга: от млякото отделете 18 лъжици, а останалото сложете на огъня. Разбъркайте пудинга и захарта в цеденото прясно мляко, след което при непрекъснато бъркане ги добавете към заврялото мляко. Вари се до сгъстяване, след което се оставя настрана, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да изстине.
Отделете белтъците от жълтъците в отделна купа. Към белтъците се добавя захарта и се разбива на сняг. След това добавете постепенно жълтъците при непрекъснато бъркане, след това добавете олиото и разбъркайте още малко. Добавете гриса и бакпулвера, разбъркайте и накрая разбийте киселото мляко на хомогенна смес.
Редене: поставете едната кора върху равна повърхност. Намажете я с 4-5 супени лъжици от грисовата смес, след което покрийте с друга кора.
С тази заливка се намазва и втората кора. Поставете третата кора. В тесния край на кората се намазват около 250 гр. сварен и охладен пудинг. Навийте на руло и подредете в тава, застлана с хартия за печене.
Повторете процедурата и с останалите кори. Накрая ще получите 4 рула. Полейте ги с олио отгоре, след което печете около 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.
Оставете изпечените щрудели първо да изстинат на стайна температура и след това ги приберете в хладилника. След това ги нарежете на парчета с дебелина 2 см. Отгоре ги поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко!