Толкова сочен, че се топи в устата – сладкиш с ябълки и орехи , полят с копринен шоколадов сос . Това малко вълшебство от вкусове е толкова лесно за приготвяне, че просто нямате оправдание да не си го направите у дома! Най-хубавото е, че продуктите се измерва с чаша от 250 мл. Ето какво ви трябва за сочния ябълков сладкиш с шоколадова заливка :
Ябълков сладкиш с орехи и копринена шоколадова заливка
Необходими съставки:
2 яйца
½ – 1 чаша (от 250 мл) захар, на вкус
1 чаша (около 240 г) грис
5 г бакпулвер или сода бикарбонат
3-4 ябълки (около 650 г)
1 чаша едро смлени орехи (около 150 гр.)
10 гр.
1 ч. л. канела
4 ч. л. какао (7-10 гр.)
½ чаша олио (125 мл)
1 чаша (250 мл) кисело мляко
За соса:
1 чаша (250 мл) прясно мляко
100 г шоколад
½ чаша захар, може и по-малко
50 г масло или маргарин
3 чаени лъжички какао
Начин на приготвяне:
Смелете орехите и ги смесете с една чаша грис. Към сухата смес добавете 1 чаена лъжичка бакпулвер и 4 чаени лъжички какао на прах. Разбъркайте, за да се изравнят съставките.
Разбийте две яйца с половин или пълна чаша захар (по ваш вкус) до плътност и побеляване. Докато бъркате с миксера, добавете половин чаша олио, след това една чаша кисело мляко и накрая намалете скоростта и добавете сухите съставки. Хомогенизирайте сместа.
Обелете ябълките, настържете ги, добавете една чаена лъжичка канела и пакетче ванилова захар. Добавете ябълките към разбитата смес и разбъркайте, за да се комбинират. Намаслете и набрашнете средно голяма форма, след което изсипете готовата смес в нея.
Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути. Проверете с клечка за зъби кога е готов сладкишът, след което го извадете от фурната. Докато се пече, пригответе заливката, защото горещият сладкиш се залива с горещ сос.
За соса: В тенджера се слагат 250 мл прясно мляко, 100 г шоколад, 50 г масло, 3 ч. л. какао и половината захар или на вкус. След като сместа заври я варете още минута на слаб огън при непрекъснато бъркане.
След това оставете глазурата да се охлади за 2-3 минути.
Набодете блата на няколко места и докато е горещ, го залейте с топлия шоколадов сос.
Изчакайте 5 минути и го нарежете на кубчета.
Оставете да изстине и сервирайте.
Да ви е сладко!