За тестото:
80 гр. масло или маргарин
100 мл прясно мляко
50 гр. пудра захар
1 яйце
половин бакпулвер
350 гр. брашно
За ябълковия пълнеж:
5 големи ябълки
5 с.л. захар
За ваниловия крем:
500 мл прясно мляко
7 с.л. захар
1 пудинг ванилия
2 с.л. нишесте
1 яйце
50 гр. масло или маргарин
Освен това:
около 200 гр. бисквити
Омесете тесто от посочените съставки и го поставете в хладилник.
Настържете ябълките необелени, добавете захарта и ги задушете на котлона, докато леко омекнат и се изпари течността.
Заделете малка част от млякото, а в останалото мляко добавете захарта и го сложете да се вари. В заделената част разтворете пудинга и нишестето, след което ги изсипете във врящото мляко и варете, докато се получи гъст крем. Оставете го 5 минути да изстине, след което добавете маргарина и яйцето и разбийте с миксер.
Извадете тестото от хладилника и го разделете на две части. Намажете тавата леко с маргарин или масло, разточете едната кора с размера на тавата, след което поставете отгоре ябълковия пълнеж и отгоре подредете бисквитите.
След това покрийте всичко с ваниловия крем. Разточете и другата кора, и я поставете върху крема. Печете питата в загрята на 180 градуса фурна около 25 минути. Оставете я хубаво да изстине, след което я нарежете на парчета и по желание я поръсете с пудра захар.