Мойте Рецепти
Ябълковият пай е може би най-прочутият есенен десерт. Има хиляди рецепти за приготвянето му, но в повечето тестото става или прекалено сухо, или напротив - глетаво. Тази рецепта обаче идва от старите изпитани готварски книги на баба, които вече са се разпаднали, а листата им са пожълтели от времето. Тестото е неописуемо нежно и топящо се в устата. Никой няма да му устои - гаранция!
В купа смесете брашното и мазнината, намачкайте ги с пръсти заедно, след това добавете настърганата кора и сока на един лимон, и другите съставки. Омесете тестото с ръце, докато всички съставки се споят. Не месете прекалено, за да не излезе мазнината от тестото. Ако все пак започне да ви се разпада, добавете една супена лъжица заквасена сметана, кисело мляко или дори прясно мляко. Продължете да месите, докато се получи гладка топка.
Разрежете тестото на 2 части.
Увийте ги в прозрачно фолио или найлонов плик и оставете в хладилника за около половин час. През това време пригответе плънката.
Обелете ябълките и ги настържете. Ако желаете, може да настържете половината на ситно ренде, а другата половина да нарежете на парчета. Поставете ябълките в гевгир и ги оставете за 10-15 минути, за да си пуснат сока. След това ги изстискайте добре с ръце.
Към ябълките добавете около 4 супени лъжици захар (може да добавите на вкус и ванилова захар, канела).
Включете фурната на 180 ° С и я оставете да се загрее.
Вземете подходяща тава и я покрийте с намазнена хартия за печене.
Извадете охладено тесто от хладилника и прехвърлете двете части върху 2 листа хартия за печене. Набрашнете леко отгоре, за да не залепне точилката.
Разточете двете топки тесто върху хартията на 2 еднакви кори с размера на тавата. След това прехвърлете едната в тавата. Поставете веднага в предварително загрятата фурна и печете до полуготовност.
Извадете от фурната, разпределете отгоре плънката заравнете леко. Отгоре прехвърлете другата разточена кора с помощта на хартията за печене и я отстранете внимателно, щом прехвърлите кората. Набодете питата с вилица и я върнете във фурната, за да се допече. Щом започне да се зачервява, й трябват още около 30 минути. Това зависи от фурната.
Охладете леко и поднесете ябълковата пита топла с топка ванилов сладолед.