300 гр. бяло брашно
1 ч.л. активна суха мая
1 ч.л. сол
200 мл. ябълков сайдер (ябълков сок)
1 яйце, разбито с 1 с.л. сайдер (за глазура)
едра сол за поръсване
За плънката:
3 средно големи ябълки, обелени
100 гр. сирене чедър (кашкавал), настъргано
Леко загрейте сайдера в дълбок тиган, докато стане хладък. В купа смесете брашното, солта и сухата мая, след което излейте вътре топлия сайдер. С ръце омесете продуктите на тесто. Ако е сухо, добавете още малко сайдер или вода. Леко набрашнете плота и месете тестото за около 10 минути. Оформете го на топка.
Вземете чиста купа и я намазнете леко с малко зехтин. Поставете тестото в купата и покрийте с фолио или кърпа. Оставете да втаса на топло за час, час и половина - докато удвои обема си.
Загрейте фурната на 200c и покрийте две тавички с хартия за печене. Извадете тестото от купата и го премесете отново за няколко минути, след което разделете на 24 еднакви парчета.
Пригответе плънката: настържете ябълките в купа. Изстискайте излишния сок от тях (може да ги сложите в голяма кърпа, след което да я завиете и да усучете добре двата края, докато излишната течност изкапе). Прехвърлете ябълките в чиста купа и ги смесете с настърганото сирене (кашкавал).
Вземете едно парче тесто и го разточете на дълъг четириъгълник с размери около 20х2 см. Вземете малко от сместа с ябълките и разпределете в средата на тестото, като оставяте бордюр, за да може да се запечати плънката. Притиснете свободните краища на тестото, за да запечатат плънката (включително и късите краища на тестото), след което внимателно разтеглете получения фитил. Оформете от фитила прецел, като първо съберете двата края, а след това ги кръстосате и подпъхнете. Повторете с останалите 23 парчета тесто.
Разбийте яйцето с 1 с.л. сайдер и с получената глазура намажете прецелите, поръсете с едрата сол, след което ги пъхнете в загрятата фурна за 10 минути. Трябва да покафенеят приятно. Оставете ги да се охладят 10-тина минути върху решетка, преди да поднесете.