За тестото:
брашно - 2 чаши
маргарин или масло - 200 грама
бакпулвер - 0,5 ч.л.
жълтък - 3 броя
захар - 3/4 чаша
За плънката:
2-3 големи ябълки
За целувченото тесто:
3 белтъка
пудра захар - 3/4 чаша
Ябълковите сладкиши безспорно са фаворитите на есенно-зимния сезон. Нежният аромат на изпечена ябълка, съчетан с канела и маслено тесто - вълшебството е гарантирано. Днес ще отидем още една крачка напред и ще ви предложим не просто ябълков сладкиш, а ябълков каприз - неземно вкусно съчетание от тесто, мек ябълков пълнеж и хрупкава целувка! Ето как се први:
Разбийте леко жълтъците със захарта. Нарежете маслото на малки парченца, добавете брашното, бакпулвера и жълтъците. Разбъркайте всичко добре.
Разпределете с ръце тестото на дъното на формата (предварително намаслена и за предпочитане с подвижно дъно).
Настържете ябълките върху тестото. Запечете на 180 ° С за 10-15 минути.
За целувчената смес: разбийте студените белтъци с миксер и постепенно добавяйте пудра захар. Разбийте 10 минути до твърди върхове.
Извадете формата от фурната и намажете белтъчната смес с шпатула, заравнете. Върнете се във фурната, докато повърхността потъмнее, около 15 минути.
Оставете сладкиша леко да се охлади, без да го вадите от фурната.
След това внимателно извадете от формата с помощта на остър нож.
Поднесете го охладен.