Бостън Глоуб са дабавили тази рецепта като ябълков сладкиш за еврейските празници. Вкуса на този сладкиш сигурно ще ви върне в детските ви години, когато баба ви ви е приготвяла вкусен ябълков пай.
Продукти :
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1/2 чаша захар
1 ч.л. канела
5 и 1/2 с.л. обезсолено масло (със стайна температура)
1 разбито яйце
1/2 чаша пълномаслено мляко
1 обелена и нарязана ябълка
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 190°C. Сложете мазнина в 22 сантиметрова квадратна тавичка или кръгъл тиган с капацитет от 4 чаши.
2. Разбъркайте брашното, бакпулвера и солта в средно голяма купа.
3. Смесете 1/4 чаша захар с канелата в отделна малка купичка и оставете настрани
4. С помоща на електрически миксер разбийте маслото с останала 1/4 чаша захар. Разбийте и яйцето докато се смеси. Добавете сместа с брашното на три пъти, като редувате добавянето на смес и добавянето на мляко и разбърквате след всяко едно добавяне, докато сместа стане хомогенна.
5. Изсипете половината от сместа на дъното на тавичката за печене. Подредете резените ябълки върху тестото. Поръсете ябълките със сместа от канела и захар, като си оставите една или две чаени лъжици за отгоре. Изсипете останала част от сместа върху ябълките. Поръсете с останалата канела и захар отгоре.
6. Печете пая 25 минути или докато добие златисто-кафява коричка и ябълките започнат да образуват балончета по краищата.