за сладкиша:
1 хляб без брашно
4 яйца
400 мл прясно мляко
125 г кафява захар или 75 г фруктоза
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. канела
50 г стафиди, мариновани в 2 с. л. ром, коняк или ликьор
50 г меко масло
750 г ябълки
2 с. л. галета
за какаовия сос:
50 г какао
100 мл прясно мляко
2 с. л. пудра захар
1 с. л. масло
Хлябът се нарязва на филии и се залива с горещото мляко. Когато поизстине, се пасира.
Жълтъците се разбиват със захарта и се прибавят в хлебната смес. Слагат се канелата, стафидите заедно с алкохола, бакпулвера и обелените ябълки, нарязани на малки кубчета. Накрая се прибавят разбитите белтъци.
Сладкишът се пече във форма, намазана с масло и поръсена с галетата и малко канела на 180° С около 1 час.
Продуктите за соса се смесват в малък тиган и се загряват докато се получи гладък сос. Сладкишът се залива с горещия сос и по желание се украсява с настърган шоколад.
Идея: Вместо ябълки, в сладкиша могат да се сложат круши или череши. Може да се гарнира с шоколадов сладолед.