Всеки жадува за този деликатес. Най-добрият ябълков сладкиш под слънцето! Пригответе го у дома и ще заухае райски! Редовно приготвям този плодов деликатес вкъщи, тъй като всички го обичат. Мек, сочен и изключително вкусен - буквално всяка хапка те разтапя отвътре! Ето продуктите за върховния Ябълков пай с домашен крем :
Ябълков пай с домашен крем
Имаме нужда от:
За тестото:
- 2 яйца
- 5 супени лъжици кристална захар (100 г)
- 8 г ванилова захар
- 4 супени лъжици растително масло (40 ml)
- 3 супени лъжици разтопено масло (60 г)
- 1 ч.
За крема:
- 1 яйце
- 3 супени лъжици кристална захар (60 г)
- 3 супени лъжици царевично нишесте (50 г)
- настъргана кора от 1/2 лимон
- 2 чаши мляко (360 мл)
- 1 супена лъжица масло (20 г)
- 1 супена лъжица лимонов сок
За украса:
- 3-4 ябълки
- лимонов сок
- 1 супена лъжица кристална захар
- 1 супена лъжица мармалад от кайсии или мед
Приготвяне:
Добавете яйцата в купа, поръсете със захар и ванилова захар.
Изсипете разтопеното масло.
Добавете олиото и разбъркайте с бъркалка.
След това добавете бакпулвера и брашното. Замесете тестото на ръка .
Разделете тестото на две и оформете топки. Разточете първото тесто върху хартия за печене.
Поръсете с брашно и разточете до диаметъра на формата за печене (26 см).
Поставете тестото и хартията във формата и оформете краищата, като отстраните излишното тесто.
Сложете яйцето, захарта и нишестето в тенджера.
Лимоновата кора се настъргва и сместа се разбърква с бъркалка. След това налейте млякото в сместа и разбъркайте.
Тенджерата се прехвърля на котлона и се готви при бъркане до сгъстяване на крема.
Махнете крема от котлона, добавете маслото и бъркайте докато се разтопи.
Накрая добавете лимоновия сок и разбъркайте добре.
Изсипете крема върху тестото и го заравнете. Нарежете ябълките на филийки и ги сложете в купа.
Ябълките се заливат с лимонов сок и се разбъркват на ръка. Разточете второто тесто върху набрашнена маса .
Нарежете тестото на 2,5 см ленти.
Поставете резени ябълка една до друга по краищата на тестото.
След това "поръбете" с лента от тестото. Повтаряме процеса до средата на формата, докато ни свършат тестото и ябълките.
Отгоре се поръсва със захар. Сложете сладкиша в предварително загрята фурна.
Пече се 30-35 минути при температура 180°C.
След изпичане намажете сладкиша със сладко или мед и сервирайте.
Желаем ви добър апетит!