Днес ще ви кажем как да приготвите невероятно красив и ароматен ябълков сладкиш "на рози" . Десерт, който ще украси всяка празнична трапеза. И всички гости без изключение ще бъдат изумени от вашите кулинарни умения! Всъщност изобщо не е сложно, просто трябва да следвате стъпките в рецептата и за кратко време ще приготвите най-красивият сладкиш с ябълки , който някога сте опитвали, а мнозина твърдят, че е и най-вкусният:
Ябълков сладкиш на рози
За тестото:
Масло - 125 гр.
Пудра захар - 3 супени лъжици
Яйце - 1 бр.
Ванилия - 1 пак.
Портокалова кора - 1 ч.л.
смлени бадеми - 100 гр.
Брашно - 150 гр.
Сол на вкус
За крема:
Мляко - 400 мл
Бяло вино - 100 мл.
яйца (жълтъци) - 3 бр.
Ванилия - 1 пак.
Портокалова кора - 1 ч.л.
Захар - 6 супени лъжици
Брашно - 4 супени лъжици
Ябълки - 5-6 бр.
Приготвяне:
Стъпка 1
Разбъркайте маслото и захарта, добавете ванилията, портокаловата кора, яйцете и бадемите. Добавете малко брашно. Замесете тестото, трябва да е меко. Сложете тестото във форма за печене с диаметър 22-24 см и приберете в хладилник.
Стъпка 2
За крема - смесете брашното със захарта, ванилията и кората. Добавете жълтъците и малко мляко. Разбъркайте до гладкост. Добавете останалото мляко и виното. Сварете крема, като бъркате непрекъснато, за да няма бучки и охладете.
Стъпка 3
С помощта на белачка или остър нож изрежете тънки панделки за розите от ябълките, заедно с кожата. Оформете от тях рози.
Стъпка 4
Изсипете охладения крем върху тестото и върху него подредете ябълкови розички.
Стъпка 5
Глазирайте розите със загрят конфитюр или мармалад, разреден с вода.
Стъпка 6
Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна, докато тестото се изпече и ябълките станат златисти.