Рецептата за този сладкиш е помогнала на наша читателка да се втали от размер XXL до така желания S. Тя споделя, че е качила доста килограми след раждането на най-малкото си детенце и дълго време не е успяла да влезе във форма.
Ябълков сладкиш от XXL в S
Продукти:
300 гр. бяло брашно
1 пак. бакпулвер
2 с.л. кристална захар
1 пак. ванилова захар
1 ч.л. канела
100 мл олио
180 мл топла вода
3 ябълки
100 гр. сушени червени боровинки
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
300 гр. брашно се пресяват с 1 пак. бакпулвер. Добавят се 2 с.л. захар и 1 пак. ванилова захар. Добавя се и 1 ч.л. канела, след което с тел се разбъркват старателно сухите съставки.
В сухите съставки се добавят 100 мл олио, разбърква се в сухите съставки, след което се прибавят 180 мл топла вода и с помощта на телена бъркалка се оформя тестото.
Снимка: YouTube
3 ябълки се обелват от кората, отстраняват се сърцевините им и се нарязват на четвъртинки. След това 2 от тях се режат на малки кубчета.
Снимка: YouTube
Кубчетата ябълка се прибавят в купата с тестото, след тях се добавят и 100 гр. сушени червени боровинки.
Снимка: YouTube
Плодовете се объркват хубаво в тестото, което междувременно е набъбнало достатъчно.
Готовата смес се изсипва в застлана с хартия за печене тортена форма (с диаметър 24 см) и се заглажда хубаво.
Снимка: YouTube
Останалата ябълка отново се разрязва на четвъртинки, след което всяка четвъртинка - на много тънки резени.
Филийките се подреждат по цялата повърхност на сместа във формата, като се застъпват леко.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Сладкишът се слага в загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути.
Когато се зачерви приятно, се изважда от фурната и веднага се поръсва с пудра захар.
Снимка: YouTube
Оставя се да се охлади 10-тина минути, след което се изважда от формата.
Снимка: YouTube
След като се охлади достатъчно, може да го поднесете с чаша кафе или чай.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!