Есента е идеалното време за сладкиш с ябълки. Вместо баналната шарлота или изтъркания вече ябълков кекс ви предлагаме да направите оригинален Сладкиш с цели ябълки и касис по рецепта, взета от готварска книга от 1894 г.
Сладкиш с цели ябълки и касис
Необходими съставки:
Пълнеж:
- ябълки - 12 средно големи;
- червено френско грозде - 100 г;
- захар - 50 g;
- канела - 1 ч.л.;
- захаросани плодове - 20 гр.
Тесто:
- масло - 125 г;
- пудра захар - 125 g;
- жълтъци - 6 бр;
- белтъци - 6 бр.;
- бадемово брашно - 125 г;
- индийско орехче - щипка.
Приготвяне:
Отстранете сърцевината и обелете ябълките. Готовите ябълки се поставят в тава, покрита с хартия за печене.
В отделен съд смесете червено френско грозде, захар, канела и захаросани плодове. Напълнете ябълките с получения пълнеж.
Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest
Върху всяка ябълка поставете парченце масло, което ще направи пая още по-вкусен.
Снимка: Pinterest
За да приготвите тестото, разбийте омекналото масло с пудрата захар, докато стане светло и въздушно. Продължавайки да разбивате, добавете жълтъците. Добавете бадемово брашно и щипка индийско орехче към яйчено-маслената смес за вкус. Отделно разбийте белтъците и внимателно ги добавете към бадемовото тесто.
Снимка: Pinterest
Излейте тестото във формата с ябълките.
Снимка: Pinterest
Печете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна за час. Преди сервиране поръсете с пудра захар и нарежете на порции.
Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest
Да ви е сладко!