1/2 чаша мазнина (подходяща за сладкиши)
2 чаши захар
2 яйца
2 чаши брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. индийско орехче
1 1/2 ч.л. канела
2 ч.л. сода
3 чаши настъргани ябълки (Грани смит или друг ароматен сорт)
За топлия ванилов сос:
1 чаша захар
1/3 чаша пълномаслено прясно мляко
1/2 чаша масло
2 ч.л. ванилия
Загрейте фурната на 180 градуса и намазнете правоъгълна тавичка с размери 22х33 см. В голяма купа разбийте на крем мазнината, захарта и яйцата. В по-малка купа разбъркайте брашното, солта, индийското орехче, канелата и содата. Прибавете сухата смес към течните продукти, заедно с настърганите ябълки. Разбийте, докато се поемат добре продуктите.
Прехвърлете тестото в тавичката и печете 30-40 минути, докато при тест с дървена клечица тя излезе чиста.
В тиган за сос смесете всички продукти за ваниловия сос и го загрейте до завиране. Оставете да поври, докато леко се посгъсти, след което залейте с топлия сос охладения и нарязан на парчета сладкиш.