Днес ще приготвим бърз и невероятно вкусен ябълков пай. Тестото ще отнеме само минута: нито миксер, нито яйца, нито течни съставки. Три чаши, защото основните съставки са посочени в чаши и те са само три: брашно, грис, захар. Но, разбира се, посочих всичко и в точни грамове, както и процеса на добавяне на продукти стъпка по стъпка! Пайът се получава с хрупкава коричка със сочен слой ябълки и меко тесто вътре! Много вкусно и дори този, който включи фурната за първи път, ще се справи. Приятно печене!
Рецепта
1. Смелете 600 г ябълки по удобен начин: Ако ябълките са големи, обелете и ги настържете на едро ренде. Желателно е да изберете не кисели а сочни плодове.
2.
3. Използвам формата с размери 13 см х 23 см, покривам я с хартия за печене, за да е по-удобно. Ако формата е кръгла, тогава идеалният размер е 20-22 см. На дъното разтриваме парче (около 50 г) студено масло, заспиваме с една трета от сухата смес.
4. Отгоре разстиламе половината ябълки, отново сухо тесто. След това отново ябълки и заспиваме с останалата трета от тестото.
5. Отгоре натрийте останалото масло, още 50 гр. и поръсете със захар, маслото ще напои сладкиша и ще направи хрупкава апетитна коричка заедно със захарта.
6. Печете сладкиша при температура 180 градуса в предварително загрята фурна за около 60 минути.
Оставете да изстине и можете да го нарежете. Върху ябълковия пай се получи хрупкава захарна коричка, а вътре имаше сочен слой ябълки и меко тесто. В същото време приготвихме пай без мляко и без яйца. Много вкусен! Чувствайте се свободни да опитате - ще успеете! Приятно печене.