Ябълков сладкиш 4-3-2-1: Старомодно чудо от старите тефтери, което се изяжда на мига

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ябълков сладкиш 4-3-2-1: Старомодно чудо от старите тефтери, което се изяжда на мига
Ябълков сладкиш 4-3-2-1: Старомодно чудо от старите тефтери, което се изяжда на мига
63512
Ябълков сладкиш 4-3-2-1: Старомодно чудо от старите тефтери, което се изяжда на мига
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Перфектен Ябълков сладкиш 4-3-2-1 : Старомодно чудо от старите тефтери, което всички обичат. Рецептата ни припомни Валентина, която е наша редовна читателка. Ето какво ни пише тя: "Тази рецепта намерих в стария тефтер на майка ми, където пише 4, 3, 2, 1...

и именно така се казва сладкишът - " Бабино чудо "".

Няма нищо по-хубаво от орехов сладкиш, а ябълките само му придават допълнителна сочност и аромат. Това е страхотна рецепта, за всеки вкус. Сладкишът е фантастичен, а и постен, така че е много полезен в постните дни. Може да се хапва и от всички, които са алергични към яйца или мляко, а тези, които не понасят глутен, могат да използват безглутеново брашно. Ето лесната рецепта:

ябълков сладкиш с орехи

Ябълков сладкиш 4-3-2-1

Необходими съставки:

  • 4 големи ябълки
  • 3 чаши брашно (чаша 200 мл)
  • 2 чаши захар
  • 1 чаша олио
  • 2 чаени лъжички сода бикарбонат
  • сок от ½ лимон
  • 4 чаени лъжички канела
  • 1-2 шепи смлени орехи
  • сладко за замазване и орехи за поръсване или пудра захар за поръсване (по желание)

Начин на приготвяне:

продукти ябълков сладкиш

Измийте ябълките, обелете ги и ги настържете на едро ренде. Не ги изстисквайте, а веднага ги сложете в голяма купа, където ще бъркате сместа за кекса.

настъргани ябълки

Добавете три чаши брашно, две чаши захар и една чаша олио. Разбъркайте малко всички съставки и добавете подправките: две чаени лъжички сода за хляб и изцедения сок от половин лимон.

съставки кекс

лимон в тестото

В този момент можете да включите фурната, за да загрее до 200 градуса. След като изцедите лимона, към сместа добавете 3-4 чаени лъжички канела и две шепи смлени орехи.

орехи в тестото

Разбъркайте добре, за да се обединят всички съставки, и изсипете получената смес в леко намазнена и застлана с хартия за печене тавичка с размери 25х35 см. (може и по-малка, за да стане сладкишът по-висок).

Разпределете сместа равномерно и я заравнете по повърхността. Сложете да се пече в загрята фурна на 200 градуса за около 20-25 минути. Проверете с клечка за зъби дали кекса е готов (ако при набождането излезе суха, значи е добре изпечен).

изпечен сладкиш

Горещият сладкиш може да поръсите с пудра захар или още горещ да го намажете със сладко и да го поръсите със смлени ядки. 

сладкиш с орехи

Можете също така да го залеете с шоколадова глазура или каквото искате според предпочитанията си. Дори без нищо пак е много вкусен.

парчета ябълков сладкиш

парче сладкиш

След това го оставете да изстине за около 15 минути, след което го нарежете и сервирайте. Сладкишът е много мек и сочен с красив аромат на канела, ябълки и ядки. 

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft