Ягодова торта със сметана

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Торти
Ягодова торта със сметана
Ягодова торта със сметана
admin
Добавена от: admin
67298
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За пандишпановия блат:
6 яйца
1 ч.ч. захар
1 амонячна сода
1 и 2/3 ч.ч. брашно
3 ванилии
краве масло за намазване
За крема:
2 яйца
4 с.л. захар
1 с.л. брашно
2 ч.ч. мляко
50 г краве масло
За украса:
500 мл сладкарска сметана
200 г пресни ягоди
100 г пудра захар
5-6 с.л. орехи, бадеми или други ядки
За сиропа:
250 г вода
3 с.л. захар
1 с.л. коняк

Яйцата се измиват добре с топла вода. Чукват се едно по едно в дълбок съд и към тях се добавя захарта. Разбиват се с миксер, докато сместа стане кремообразна и побелее. Содата се обърква заедно с брашното и ванилията, добавя се към яйчената смес лъжица по лъжица и бавно се разбърква. Фурната се включва на 180 градуса, за да загрее. Взема се тортена форма с откопчаващ се пръстен. Намазва се обилно с краве масло. В нея се излива тестото. Фурната се превключва на долно печене. Блатът трябва да се надигне и почти да запълни формата. След това се превключва на горно печене, а се изключва долното. След около 10-15 минути блатът е готов (за всеки случай се проверява с клечка за зъби). Тортената форма се откопчава. Внимателно се отлепя тортената платка от дъното с помощта на шпатула.
Кремът се приготвя по следния начин: двете яйца заедно с 4- те с.л. захар се разбиват до побеляване. Добавя се супена лъжица брашно. Млякото се слага в касерола и съдът се поставя на загрят котлон. Когато заври млякото, тендежрата се оттегля от загретия котлон и бавно на тънка струйка се добавя яйчената смес. Връща се отново на загретия котлон и се бърка до сгъстяване. След готовност се оттегля настрани и се добавя парчето краве масло.
Сиропът се приготвя като към кипналата вода се добавя захар. Бърка се, докато се разтвори. След 10 минути варене се оттегля и се добавя 1 с.л. коняк.
Целите ягоди се разрязват на две половини. Блатът се разрязва с конец на две половини. В тортена чиния се слага долната половина, напоява се със сироп, намазва се с варения яйчен крем. Върху слоя крем се подреждат част от ягодите. Другият блат се напоява със сироп откъм срязаната страна, след което се похлупва върху ягодите. Сладкарската сметана се слага в дълбок пластмасов съд. Разбива се с миксер до сгъстяване, като пстепенно се добавя пудрата захар. Тортата се маже със сметановия крем отстрани и отгоре. С помощта на шприц могат да се оформят сметанови розички. Украсява се с останалите ягоди и се поръсва с натрошените или цели ядки. Тортата се оставя да престои един ден в хладилника, след което е готова за консумация. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft