Всеки път, когато имам семеен празник, гостите ме молят да им приготвя тези вкусни кюфтета. Тайната на тяхната сочност е в един малък трик, който ще ви разкрия в процеса на готвене.
Продукти:
- кайма - 500 гр
- яйце 1 бр
- лук - 1 бр (100 гр.)
- чесън - 2-3 скилидки
- трохи бял хляб 100 гр. (+ мляко)
- заквасена сметана - 1 с.л.
- масло (замразено) - 50 гр
- сол, черен пипер - на вкус
- галета
Ето как ги приготвям:
Първо вземам бял хляб и отрязвам корите. Оставям корите за галета, а мръвката накисвам в мляко.
През това време приготвям лука: за 500 грама кайма вземете около 100 грама лук. Нарязвам лука в блендер заедно с 2-3 скилидки чесън, тъй като бебето ми не обича да усеща парченца лук в храната си.
Изцеждам излишната течност от хляба, добавям го в блендер и превръщам в паста.
Добавям тази смес към каймата добавям лъжица заквасена сметана, счупвам там едно яйце, сол, черен пипер и, ако искате, добавете любимите си подправки. Разбърквам всичко старателно. Консистенцията е доста мека.
Сега важен момент, който прави кюфтетата особено сочни - добавям замразено масло, настъргано на едро ренде. Това е моят малък трик.
Докато тиганът се загрява оформям кюфтетата. Слагам една супена лъжица кайма в дланта си, овалвам я в галета и оформям котлет.
Запържете в тиган до златисто кафяво от всяка страна на умерен огън за около 4 минути от всяка страна. Не използвам капак, за да съм сигурен, че котлетите са добре изпечени.
Поставете готовите кюфтета върху хартиена кърпа, за да отстраните излишната мазнина.
Получават се невероятно апетитни и сочни кюфтета, които чудесно допълват всеки обяд или вечеря.
Не забравяйте да споделите в коментарите как ви харесва рецептата или да ни кажете вашите тайни за приготвяне на перфектни котлети. Очаквам вашите истории с нетърпение!