Почти никой не може да му устои, но като прочетете колко е нездравословен, защото допринася за растежа на раковите клетки – ще го заобиколите в широк кръг.
Топлият хляб е напълно нездравословен , че дори и повече от това! Дори френският учен Етиен Волф култивира злокачествени туморни клетки в разтвор, към който е добавена термофилна мая. Раковите клетки нарастват буквално като самата мая, удвоявайки и утроявайки размера си за една седмица. Когато дрождите бяха отстранени от разтвора, туморът изчезна.
Заключение: ферментиралите дрождени продукти влияят върху растежа на тумора , което не е изненадващо, като се има предвид, че много от тях са стимулатори на растежа и възпроизводството на повечето клетки, включително злокачествени.
При много заболявания (не само храносмилателни), лекарите забраняват тези продукти. По-конкретно, пресният хляб, съдържащ активни клетки от дрожди, трябва да се изхвърли. Препоръчва се вчерашният хляб (въпреки че в него има още много клетки от дрожди), още по-добре е да се яде сух хляб, а най-добре е безквасният сух хляб.
Що се отнася до току-що изпечения хляб, дрождевите клетки не само присъстват в него, но и са много активни. Буквално в първите минути те вече започват своята разрушителна работа в тялото.
ЗАБЕЛЕЖКА:
Един грам суха мая съдържа от 20 до 40 милиарда дрождени клетки. Ферментацията на дрожди (в присъствието на хранителни захари) в червата причинява силно подуване на корема.
С течение на времето могат да се образуват газови джобове в лигавицата на дебелото черво, може да се развие дивертикулоза. Лигавицата на тези места изтънява, възможна е дори нейната перфорация (разкъсване), последвана от възпаление на стомашната тъкан.
В допълнение, дрождите намаляват устойчивостта на чревните стени, допринасяйки за проникването на бактерии, вируси и гъбички (най-вече кандида) в тях.
За да "убиете" маята по елементарен начин, достатъчно е да изсушите хляба върху плоча, във фурна или на тостер.