Диетата има доста голямо влияние върху здравето на сърцето, но също и върху нивата на кръвната захар.
Изводът е, че яденето на шепа ядки за закуска е по-добро от едно яйце. Ако замените едно яйце с 25 до 28 грама ядки, можете да намалите риска от сърдечно-съдови заболявания със 17 процента, заключават изследователите.
Научен преглед, публикуван в списание BMC Medicine, установи, че няма полза от замяната на риба и морски дарове с растителни варианти и че няма доказателства, че замяната на млечни продукти може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.
Замяната на яйцата с ядки или пълнозърнести храни обаче води до по- нисък риск от развитие на диабет тип 2.
Хората, които са заменили 50 грама преработено месо със същото количество бобови растения, като леща, нахут и боб, са имали 23% по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания или смърт от тях. Техният риск е бил с 27% по-нисък, ако ядат 28 до 50 грама ядки вместо преработено месо.
Освен това замяната на преработено месо, яйца, сирене, масло или кисело мляко с авокадо се свързва с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания. Но авторите предупреждават, че данните се основават на резултатите само от едно проучване.
Много хора започват деня с яйце или преработено месо за закуска, но резултатите от този анализ показват, че може би е по-добре тези храни да бъдат заменени с растителни. Има също доказателства, че хората биха могли да се възползват от замяната на птиче месо с растителни храни “, казва д-р Сабрина Шлезингер от Германския център за изследване на диабета.
Резултатите показват, че замяната на маслото със зехтин може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания с четири процента.
Най-голямото намаление на шансовете за ранна смърт с 21 процента се наблюдава, когато обработеното месо е заменено с ядки