Много изследвания са доказали полезните свойства на ябълките.
Според ново изследване ябълките оказват без съмнение положително въздействие и на сърдечно-съдовата система .
Специалистите споделят, че ползите от този плод за сърцето са много впечатляващи, че ябълката може да бъде препоръчвана даже и като лекарство.
Резултатът от експериментите показал, че редовното консумиране на ябълки намалява лошия холестерол в кръвта с до 23%.
В изследването участвали 60 жени на възраст между 45 и 65 години. Половината от доброволките трябвало да консумират сушени ябълки в продължение на 1 година, а останалата половина - сини сливи за същото време.
Какви са ползите от ябълките
При жените, които ядели ябълки , се забелязало изобилно намаляване на теглото и нивата на лошия холестерол. Тези жени свалили излишни килограми без специални диети.
Учените съветват хората да хапват по-често ябълки, за да се преборят добре с нарушената обмяна на вещества в организма, възникнала заради изобилието на въглехидратни храни и мазнини.
Ябълките съдържат витамините А, B, C, E, микроелементите желязо, мед, манган и минералните вещества - калий и натрий.
Витамин Е намалява целулита, отстранява увредените тъкани и стяга структурата на кожата.
Баластните вещества - целулоза и пектин , които се съдържат в ябълките, действат добре на обмяната на веществата, а оттам и на храносмилането.
Витамин С укрепва имунната система и намалява риска от появата на сърдечно-съдови заболявания.
В една ябълка се съдържат само 70-100 калории и от нея не се пълнее, но в същото време може да замени шоколада или бонбоните, като удовлетвори нуждите на организма от захар.
Ябълковият сок неутрализира вредните бактерии в устата, които разрушават зъбния емайл. А фитонутриентите в него намаляват риска от заболявания на главния мозък, като Паркинсон и Алцхаймер .
Установено е, че всекидневното консумиране на 5 ябълки способства за намаляването нивото и на респираторните заболявания, в това число астмата.
За да се запазят максимално хранителните вещества в ябълката, тя задължително се яде с кората. В кората и месестата част непосредствено под нея се съдържат повече флавоноиди, витамин С и пектин.