Яйцата се разбиват със захарта, докато станат на пяна. В отделна купа брашното, какаото и бакпулвера-Шоколадови кубчета с портокал

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Яйцата се разбиват със захарта, докато станат на пяна. В отделна купа брашното, какаото и бакпулвера-Шоколадови кубчета с портокал
Яйцата се разбиват със захарта, докато станат на пяна. В отделна купа брашното, какаото и...
545
Яйцата се разбиват със захарта, докато станат на пяна. В отделна купа брашното, какаото и бакпулвера-Шоколадови кубчета с портокал
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Шоколад с портокал е комбинация, на която трудно може да се устои, а рецептатта не е никак сложна и начинаещ готвач може да се справи.

За блата:

  • яйца 4 бр
  • захар 150 г 
  • брашно 100 г 
  • какао 50 г 
  • бакпулвер 1 ч.л
  • сол щипка
  • портокалов сок 100 мл
  • настъргана портокалова кора 1

За плънката:

  • черен шоколад 200гр
  • сладка сметана 200гр
  • масло 50 гр
  • портокалов сок 100 мл
  • пудра захар 2 супени лъжици

За глазурата:

  • черен шоколад 150 г 
  • сладка сметана 100 г 
  • масло 1 супена лъжица

Как се приготвя

Загрейте фурната на 180°C. Подгответе правоъгълна тава (около 20х30 см) и я застелете с хартия за печене.

Яйцата се разбиват със захарта, докато станат светли и на пяна. В отделна купа смесете заедно брашното, какаото на прах, бакпулвера и щипка сол. Постепенно добавете сухите съставки към яйчената смес, като разбърквате внимателно. Добавете портокаловия сок и настърганата портокалова кора и разбъркайте внимателно, докато всичко се смеси. Изсипете сместа в подготвената тава и я разпределете равномерно. Печете кората в предварително загрята фурна за около 15-20 минути, или докато клечка за зъби, забодена в центъра, излезе чиста. Оставете блата да изстине напълно.

В тенджера загрейте сладката сметана до точка на кипене, но не я оставяйте да заври. Махнете тенджерата от котлона и добавете нарязания черен шоколад и маслото. Разбъркайте, докато шоколадът и маслото се разтопят напълно и сместа стане гладка. Добавете портокаловия сок и пудрата захар и разбъркайте добре. Оставете плънката леко да се охлади и стегне, след което я разпределете равномерно върху охладения блат.

В тенджера загрейте сладката сметана до точка на кипене, но не я оставяйте да заври. Махнете тенджерата от котлона и добавете нарязания черен шоколад и маслото. Разбъркайте, докато шоколадът и маслото се разтопят напълно и сместа стане гладка. Оставете глазурата леко да се охлади, след което я изсипете равномерно върху плънката. Поставете тортата в хладилника за няколко часа или докато глазурата стегне напълно. Когато сладкишът е готов, го нарежете на кубчета и сервирайте.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft