Шоколад с портокал е комбинация, на която трудно може да се устои, а рецептатта не е никак сложна и начинаещ готвач може да се справи.
За блата:
- яйца 4 бр
- захар 150 г
- брашно 100 г
- какао 50 г
- бакпулвер 1 ч.л
- сол щипка
- портокалов сок 100 мл
- настъргана портокалова кора 1
За плънката:
- черен шоколад 200гр
- сладка сметана 200гр
- масло 50 гр
- портокалов сок 100 мл
- пудра захар 2 супени лъжици
За глазурата:
- черен шоколад 150 г
- сладка сметана 100 г
- масло 1 супена лъжица
Как се приготвя
Загрейте фурната на 180°C. Подгответе правоъгълна тава (около 20х30 см) и я застелете с хартия за печене.
В тенджера загрейте сладката сметана до точка на кипене, но не я оставяйте да заври. Махнете тенджерата от котлона и добавете нарязания черен шоколад и маслото. Разбъркайте, докато шоколадът и маслото се разтопят напълно и сместа стане гладка. Добавете портокаловия сок и пудрата захар и разбъркайте добре. Оставете плънката леко да се охлади и стегне, след което я разпределете равномерно върху охладения блат.
В тенджера загрейте сладката сметана до точка на кипене, но не я оставяйте да заври. Махнете тенджерата от котлона и добавете нарязания черен шоколад и маслото. Разбъркайте, докато шоколадът и маслото се разтопят напълно и сместа стане гладка. Оставете глазурата леко да се охлади, след което я изсипете равномерно върху плънката. Поставете тортата в хладилника за няколко часа или докато глазурата стегне напълно. Когато сладкишът е готов, го нарежете на кубчета и сервирайте.