Има няколко основни причини за съвършения външен вид на японките.
Първата от тях е зеленият чай, който е сред запазените марки на японската култура. Той е пълен с биоактивни съединения и фитонутриенти като флавоноиди и катехини.
Ферментиралите храни са другата тайна за красота на японките. Те преминават процес на лактоферментация, която съхранява естествените хранителни вещества в храната и създава благоприятни ензими, витамини В, омега-3 мастни киселини и различни видове пробиотици. Благодарение на този процес се стимулират добрите чревни бактерии, храната се разгражда лесно, а това помага за загуба на тегло. Освен това премахва вредните токсини от тялото и тежките метали от клетъчната тъкан. Ферментиралите млечни продукти стимулират растежа на полезните чревни микроорганизми.
Често консумираните ферментирали храни в Япония са кефир, комбуча, мисо, кисело зеле, темпе и кимчи.
Японците предпочитат морските дарове пред месото и по този начин предотвратяват многобройни здравни проблеми като високи нива на холестерол, затлъстяване и възпалителни заболявания.
Хората често ядат ориз или юфка със сьомга, риба тон, скумрия и скариди. Морските дарове облекчават възпалението и поддържат здравето на нервната система. Рибата е много богата на висококачествени протеини, омега-3 мастни киселини и многобройни хранителни вещества, които поддържат здравето на сърцето, мозъка и вътрешните органи. Омега-3 мастните киселини спомагат за елиминирането на телесните мазнини, особено в коремната област, стимулират гладката кожа и предотвратяват кожни заболявания като псориазис, атопичен дерматит, акне вулгарис, немеланомен рак на кожата и меланом.
Японките вярват, че по-малките количества храна са по-добри за тяхното здраве и фигура. Това означава прием на по-малко калории и предотвратява преяждането и увеличаването на теглото.
Другият трик, който се е превърнал в ритуал, е ходенето пеша, което помага на японките да са във форма и да предотвратяват сърдечните проблеми, облекчава стреса и повишава енергийните нива на тялото и настроението.
Те уважават времето си за хранене и смятат, че е грубо да се яде на крак. Докато ядат, не правят нищо друго – не гледат телевизия, нито цъкат на компютъра. Хранят се бавно, за да дадат повече време на стомаха за обработка на храната и за да може мозъкът да получи сигнал, че човекът се е заситил.
Японките смятат, че баните в горещи минерални басейни подсигуряват дълголетието им. Тези минерали се абсорбират през кожата и увеличават хидростатичното налягане в тялото, което води до по-добра циркулация и кислороден поток.
Десертите при тях са заменени от пресни плодове и задоволяват глада си за сладко с цитруси, елда и сладки картофи.