Тези японски палачинки са толкова вкусни и необичайни, че ще ви накарат съвсем да забравите обикновените. Пищни, пухкави и същевременно ефирни, на вкус наподобяват нежно суфле. За да ги приготвите обаче, ви е необходим обикновен тиган. Идеални са за семейна закуска - изчезват на една хапка! Усилията по приготвянето им си заслужават всяка минута - ще се уверите сами! Ето и рецептата за нежните японски суфле-палачинки :
Японски суфле-палачинки
Продукти:
3 белтъка
1 жълтък
150 мл кисело мляко (в оригиналната рецепта се използва айран)
1/2 ч.л. лимонов сок
125 г брашно
1/2 ч.л. захар
1/4 ч.л. сода
кората на четвърт лимон
1/2 ч.л. бакпулвер
Една щипка сол
2 супени лъжици разтопено масло
Приготвяне стъпка по стъпка:
В дълбок съд налейте млякото. Прибавете жълтъка, настърганата кора на четвърт лимон и налейте предварително разтопеното масло.
Разбъркайте брашното отделно със содата за хляб, бакпулвера и след това започнете да го добавяте на малки порции в течната смес.
Започнете да бъркате тестото.
В друга купа сложете белтъците и изсипете лимоновия сок в тях.
Започнете да разбивате леко, добавяйки захарта. Разбийте, докато се получат твърди връхчета.
Прибавете разбитите белтъци внимателно към тестото на няколко стъпки.
Тестото трябва да има пухкава, въздушна консистенция.
Загрейте тигана и с лъжица оформете от тестото кръгчета в него. Ако искате палачинки с перфектна кръгла форма, тогава използвайте сладкарски пръстени за целта.
Палачинките се пекат на слаб огън. Когато долната страна стане розова, обърнете от другата, затворете тигана с капак и печете още няколко минути.