Ценителите на кулинарното съвършенство знаят, че царят на есенната трапеза е майсторски приготвеният гювеч. Това е сезонът, когато пазарите са препълнени с пресни зеленчуци и въпрос на въображение на домакинята е кои от тях да сложи в специалния керамичен съд.
Колкото до аромата на тази гозба – той е неповторим. Събрал е в себе си апетитния мирис на запечено месо с прясна чушка, картофи, бамя, зелен фасул, домати и какво ли не още.
Ястие „Изяж си пръстите”
Продукти: 1 с.л. пресен магданоз, 1 ч.л. червен пипер, 600 г свинско месо, 3 моркова, 500 г картофи
2 глави стар кромид лук, 4 домата от консерва, 50 г маслини без костилки, 200 г сушеница, 250 г краве сирене, 100 г топено сирене, 2 щипки млян черен пипер, 50 мл. червено вино.
Начин на приготвяне: Месото, нарязано на кубчета, се запържва. Добавят се лукът, нарязан на полумесеци, морковите на колелца.
След пет минути добавете целите картофчета (по-малки), доматите от консервата, подправките и виното, оставете ястието малко да покъкри. Свалете го от огъня и добавете сушеницата и маслините. В гювеча сипете малко мазнина, натрошете сиренето, а отгоре изсипете сместа от тигана и налейте малко вода (около 1/2 ч. ч.). 6
Печете на 250 градуса и малко преди да го извадите от фурната, поръсете с парченца топено сирене и върнете пак във фурната да се разтопи.
Поръсете с нарязан магданоз и сервирайте с чаша червено вино.
Славянка
Продукти: 1/2 кг свинско месо, 1 ч.ч. ориз, 2 глави лук, 2 домата, 2 моркова, 2 зелени чушки, 2 червени чушки, 1/2 к.ч. маслини, 2 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. чубрица, черен пипер, сол, магданоз, 4 ч.ч. вода.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на хапки и се задушава в половината олио. В другата половина се задушава ситно нарязаният лук, докато стане прозрачен. След това към него се прибавят морковите (2 бр), нарязани на малки кубчета, и червеният пипер (1 ч.л.). Месото се добавя при лука и морковите и се налива 1/4 от водата. Ястието къкри на тих огън, докато месото омекне.
След това се добавят зеленчуците. Чушките се нарязват на колелца, а доматите се настъргват на едрото ренде. Добавя се и оризът. Разбърква се и щом ястието заври, се прехвърля в тава.
Долива се останалата вода и гювечът се овкусява с черен пипер и чубрица. Поставя се в студена фурна и се пече при 180 градуса. Когато е почти готов, се добавят маслините, нарязани на ситно, и се запича на горен реотан за няколко минути. Ястието се поднася горещо, поръсено със ситно нарязан пресен магданоз.
Свинско със сметанов сос
Продукти: 400 г тиквички, 300 г картофи, 300 г моркови, 3 глави червен лук,
6 скилидки чесън, 3 средно големи домата, 100 мл зехтин, 40 г сирене „Пармезан“, 6 стръка мащерка, сол и черен пипер.
Начин на приготвяне: Картофите се обелват и се нарязват на тънки шайби на мандолина. Тиквичките, доматите и лукът също. Морковите се нарязват косо на дебели шайби. В купа се смесват смачканият с преса чесън, листенцата мащерка, зехтинът, солта и черният пипер. Нарязаните зеленчуци се подреждат прави в тава, като се редуват. Отгоре се поливат с ароматната смес. Върху тавата се поставя капак или алуминиево фолио. Гювечът се пече за 1 час и 10 мин. в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. След това капакът се отстранява, поръсва се настърганият пармезан и се допича за още 5 минути.
Тюрлюгювеч
Продукти: 2–3 патладжана (500 г) 1/2 ч. л., чубрица, 2–3 стръка копър, 6–7 стръка магданоз, 250 г замразен грах , 250 г бамя , 250 г зелен фасул, 500 г картофи, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. червен пипер, 3 домата, 2 моркова, 100 мл олио, 3–4 зелени и червени чушки, 3–4 тиквички, 1 глава лук, морска сол за поръсване.
Начин на приготвяне: Патладжаните се обелват, разрязват се на две половинки по дължина и се поръсват с морска сол. Слагат се в наклонена тава за 20-30 минути, за да се отцедят от горчивия сок. Обеленият лук се измива и се леже на едро, тиквичките се нарязват на кубчета, а чушките – на парченца. Половината от олиото се загрява и лукът се запържва за минута. добавят се нарязаните на колелца моркови, тиквичките и чушките и се пържат 2-3 минути, като се разбъркват. След това зеленчуците се прехвърлят в глинен гювеч или йенска тенджера. След като патладжаните се отцедят от горчивия сок, се изплакват с вода и се режат на кубчета или полумесеци. Останалото олио се сгорещява и в него за по 1минута от всяка страна се пържат патладжаните. Прибавят се нарязаните на едри парчета домати и в продължение на 2-3 минути всичко се задушава и запържва под капак. Поръсва се с червен пипер и сол, наливат се 300 мл гореща вода и се поставят обелените и нарязани на едро картофи. След като заври се добавят грахът, зеленият фасул и бамята. Смесват се с другите зеленчуци и гювечът се поставя в студена фурна. после се пече около 20 мин. при температура 220 градуса., после градусите се свалят на 180 и печенето продължава още 45 минути. Магданозът и копърът се накълцват на дребно и се слагат в гювеча с чубрицата 15 минути преди той да бъде изваден от фурната.
Любовно мезе
Продукти: 800 г добре узрели домати, 3 глави кромид лук, 2 с. л. брашно, 1/2 чаена чаша олио, 20 г масло, 200 г сирене, магданоз, 3–4 яйца, 1 чаена чаша прясно мляко
Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олиото, заедно с брашното. Доматите се нарязват на филийки и се прибавят към лука. След като се запържат, се изсипват в намазана с масло тавичка и се разпределят на равномерен пласт.
Поръсват се с настърганото сирене и нарязания на ситно магданоз.
Яйцата се разбиват с прясното мляко и се изсипват върху гювеча. Ястието се пече в силна фурна.