Ястие за утре - „Изяж си пръстите”

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ястие за утре - „Изяж си пръстите”
Ястие за утре - „Изяж си пръстите”
25867
Ястие за утре - „Изяж си пръстите”
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ценителите на кулинарното съвършенство знаят, че царят на есенната трапеза е майсторски приготвеният гювеч. Това е сезонът, когато пазарите са препълнени с пресни зеленчуци и въпрос на въображение на домакинята е кои от тях да сложи в специалния керамичен съд.

Но не само това -прецизно да избере и месото – хем тлъстичко, хем не съвсем.

Колкото до аромата на тази гозба – той е неповторим. Събрал е в себе си апетитния мирис на запечено месо с прясна чушка, картофи, бамя, зелен фасул, домати и какво ли не още.

 

Ястие „Изяж си пръстите”

 

Продукти: 1 с.л. пресен магданоз, 1 ч.л. червен пипер, 600 г свинско месо, 3 моркова, 500 г картофи

2 глави стар кромид лук, 4 домата от консерва, 50 г маслини без костилки, 200 г сушеница, 250 г краве сирене, 100 г топено сирене, 2 щипки млян черен пипер, 50 мл. червено вино.

 

Начин на приготвяне: Месото, нарязано на кубчета, се запържва. Добавят се лукът, нарязан на полумесеци, морковите на колелца.

След пет минути добавете целите картофчета (по-малки), доматите от консервата, подправките и виното, оставете ястието малко да покъкри. Свалете го от огъня и добавете сушеницата и маслините. В гювеча сипете малко мазнина, натрошете сиренето, а отгоре изсипете сместа от тигана и налейте малко вода (около 1/2 ч. ч.). 6

Печете на 250 градуса и малко преди да го извадите от фурната, поръсете с парченца топено сирене и върнете пак във фурната да се разтопи.

Поръсете с нарязан магданоз и сервирайте с чаша червено вино.

 

Славянка

 Продукти: 1/2 кг свинско месо, 1 ч.ч. ориз, 2 глави лук, 2 домата, 2 моркова, 2 зелени чушки, 2 червени чушки, 1/2 к.ч. маслини, 2 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. чубрица, черен пипер, сол, магданоз, 4 ч.ч. вода.

Начин на приготвяне: Месото се нарязва на хапки и се задушава в половината олио. В другата половина се задушава ситно нарязаният лук, докато стане прозрачен. След това към него се прибавят морковите (2 бр), нарязани на малки кубчета, и червеният пипер (1 ч.л.). Месото се добавя при лука и морковите и се налива 1/4 от водата. Ястието къкри на тих огън, докато месото омекне.

След това се добавят зеленчуците. Чушките се нарязват на колелца, а доматите се настъргват на едрото ренде. Добавя се и оризът. Разбърква се и щом ястието заври, се прехвърля в тава.

Долива се останалата вода и гювечът се овкусява с черен пипер и чубрица. Поставя се в студена фурна и се пече при 180 градуса. Когато е почти готов, се добавят маслините, нарязани на ситно, и се запича на горен реотан за няколко минути. Ястието се поднася горещо, поръсено със ситно нарязан пресен магданоз.

 

Свинско със сметанов сос

 

Продукти: 400 г тиквички, 300 г картофи, 300 г моркови, 3 глави червен лук, 

6 скилидки чесън, 3 средно големи домата, 100 мл зехтин, 40 г сирене „Пармезан“, 6 стръка мащерка, сол и черен пипер.

Начин на приготвяне: Картофите се обелват и се нарязват на тънки шайби на мандолина. Тиквичките, доматите и лукът също. Морковите се нарязват косо на дебели шайби. В купа се смесват смачканият с преса чесън, листенцата мащерка, зехтинът, солта и черният пипер. Нарязаните зеленчуци се подреждат прави в тава, като се редуват. Отгоре се поливат с ароматната смес. Върху тавата се поставя капак или алуминиево фолио. Гювечът се пече за 1 час и 10 мин. в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. След това капакът се отстранява, поръсва се настърганият пармезан и се допича за още 5 минути.

 

Тюрлюгювеч

 

Продукти: 2–3 патладжана (500 г) 1/2 ч. л.,  чубрица, 2–3 стръка копър, 6–7 стръка магданоз, 250 г замразен грах , 250 г бамя , 250 г зелен фасул, 500 г картофи, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. червен пипер, 3 домата, 2 моркова, 100 мл олио, 3–4 зелени и червени чушки, 3–4 тиквички, 1 глава лук, морска сол за поръсване.

Начин на приготвяне: Патладжаните се обелват, разрязват се на две половинки по дължина и се поръсват с морска сол. Слагат се в наклонена тава за 20-30 минути, за да се отцедят от горчивия сок. Обеленият лук се измива и се леже на едро, тиквичките се нарязват на кубчета, а чушките – на парченца. Половината от олиото се загрява и лукът се запържва за минута. добавят се нарязаните на колелца моркови, тиквичките и чушките и се пържат 2-3 минути, като се разбъркват. След това зеленчуците се прехвърлят в глинен гювеч или йенска тенджера. След като патладжаните се отцедят от горчивия сок, се изплакват с вода и се режат на кубчета или полумесеци. Останалото олио се сгорещява и в него  за по 1минута от всяка страна се пържат патладжаните. Прибавят се нарязаните на едри парчета домати и в продължение на 2-3 минути всичко се задушава и запържва под капак. Поръсва се с червен пипер и сол, наливат се 300 мл гореща вода и се поставят обелените и нарязани на едро картофи. След като заври се добавят грахът, зеленият фасул и бамята. Смесват се с другите зеленчуци и гювечът се поставя в студена фурна. после се пече около 20 мин. при температура 220 градуса., после градусите се  свалят на 180  и печенето продължава още 45 минути. Магданозът  и копърът се накълцват на дребно и се слагат в гювеча с чубрицата 15 минути преди той да бъде изваден от фурната.

 

Любовно мезе

 

Продукти: 800 г добре узрели домати, 3 глави кромид лук, 2 с. л. брашно, 1/2 чаена чаша олио, 20 г масло, 200 г сирене, магданоз, 3–4 яйца, 1 чаена чаша прясно мляко

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олиото, заедно с брашното. Доматите се нарязват на филийки и се прибавят към лука. След като се запържат, се изсипват в намазана с масло тавичка и се разпределят на равномерен пласт. 

Поръсват се с настърганото сирене и нарязания на ситно магданоз. 

Яйцата се разбиват с прясното мляко и се изсипват върху гювеча.  Ястието се пече в силна фурна. 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft